NRK Meny
Normal

Frykter HIV-smitte fra sauna

Fem personer har tatt kontakt med smittevernsoverlegen i Bergen og uttrykt bekymring for at de kan ha blitt HIV-smittet på en sauna i sentrum – der det skal ha blitt solgt homsesex.

Tropic Bergen

Avsløringen om sexsalg i Bergen skaper stor frykt blant menn.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Jeg er blitt kontaktet av fire svært bekymrede menn og konen til en tidligere mann. Hun var bekymret for at eks-mannen kan ha blitt HIV-smittet, og de fire mennene har nok vært i den samme saunaen, sier smittevernsoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune til dagbladet.no .

Kommunelege Øystein Søbstad i Bergen.

Smittevernoverlege i Bergen Øystein Søbstad.

Foto: Kristian Ervik / NRK

Han regner med at flere vil komme til dem og ber folk som lurer på om de er smittet om å teste seg så fort de kan.

– Så kan vi ta samtalen senere, sier han.

Mulig homsebordell

Torsdag ble en mann i 70-årene siktet for hallikvirksomhet i en sauna i Bergen sentrum. Menn skal ha solgt sex til menn i saunaen. Medieoppslag om saken har fått bergensere til å svette.

Bergen kommune vil nå granske det mannlige prostitusjonsmiljøet i Bergen.

– Smitteoppsporing er et detektivarbeid, men vi gjør det parallelt med politiet. Og vi har også taushetsplikt, sier Søbstad til NRK. Ubeskyttet sex i sauna har foregått lenge i Oslo og Søbstad håper at det ikke blir slike tilstander i Bergen.

– Dette er litt russisk rulett innenfor smittevern. Det er en aktivitet som medfører mye elendighet. Mange av dem er gift og har familie og dette kan bli en trist sak dersom de er smittet, sier han.

Søbstad understreker at folk er pliktig til å teste seg dersom de tror de er smittet.

Tropic sauna
Foto: Leif Rune Løland / NRK

LES OGSÅ: Prostituerte vil ha vanlig jobb

Anmeldt av HIV-smittet

73-åringen ble anmeldt av en 27 år gammel utenlandsk, som skal ha jobbet i saunaen siden høsten 2007. 27-åringen skal ha blitt HIV-smittet der.

Politiet var i går også kjent med at en kunde skal ha blitt smittet. Det er frykt for at mange homofile menn kan ha fått HIV gjennom ubeskyttet sex i lokalene.

– Han er blitt utnyttet på dette stedet, og han skal ha blitt presset til å ha ubeskyttet sex. Det skal være en klient som har smittet ham. Og jeg skjønner det slik at denne personen har erkjent dette for politiet, sier 27-åringens bistandsadvokat Kristine Aarre Hånes til NRK.

Hun mener dette helt klart er prostitusjon.

– Det er min klient helt klar på, eieren på stedet fikk betalt for de tjenestene han utførte. Han er et offer for menneskehandel, så jeg mener at eieren bør tiltales for det, sier hun.

20-25 kunder pr kveld

– En av de ansatte har antydet for politiet at det enkelte kvelder har vært mellom 20 og 25 kunder, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Advokat for 73-åringen sier at hans klient avviser straffskyld for både hallikvirksomhet og at en ansatt ble HIV-smittet.

– En viss seksuell kontakt mellom kunder har det nok vært, men ikke noe utover det. Anmeldelsen kommer fra en person som har vært ansatt der og som har vært i konflikt med min klient. Han har åpenbart et hevnmotiv, og en egen agenda, sier Steinar Yndestad.

27-åringen er nå redd for represalier etter at han fortalte politiet om stedet.

– Det er mange personer i Bergen og ellers som har vært tilknyttet dette stedet, så han er redd for hva som kan skje, sier hans bistandsadvokat Kristine Aarre Hånes.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo