Hopp til innhold

– Må fortelle familien på Krim hva som skjer

Ukrainere fra Krim bosatt i Norge frykter for krig i hjemlandet der familien hennes bor. Iryna Helgesen holder foreldrene oppdatert om situasjonen via Skype.

Iryna Helgesen

Iryna Helgesen er svært bekymret over situasjonen i Ukraina og snakker med foreldrene sine på Skype flere ganger om dagen. De får dårlig informasjon i hjemlandet om hva som skjer rundt dem.

Foto: Privat

Nyhetsbildet er ikke så godt som her, og nyhetene som kommer er ofte ensidige.

Stig Helgesen

– Jeg er veldig redd for at det skal bli krig, sier Iryna Helgesen til NRK.

Hun sitter hjemme i stuen sin i Odda i Hordaland sammen med mannen Stig Yngve Helgesen.

Iryna er opprinnelig russisk, men vokste opp på Krim-halvøya og flyttet til Norge i 2008. Nå ser hun med gru på det som skjer i hjemlandet, og er veldig bekymret over familien sin.

– Jeg har mamma og pappa og en søster som har to barn der, forteller hun.

Skyper med familien hver dag

På stuebordet ligger det en svart datamaskin. Hver morgen og kveld logger Iryna seg på Skype for å snakke med foreldrene.

– Familien min sier at alt er bra der de er. De bor på en liten plass og der er alt rolig foreløpig, forteller Iryna.

Foreldrene bor i en liten landsby cirka to timer unna Simferopol, regionhovedstaden på Krim. Likevel er Iryna svært urolig. Hun er redd for at familien ikke skjønner alvoret i situasjonen.

– De håper selvfølgelig at det ikke skal bli krig, men de er ikke redde for invasjonen fra Russland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helgesen

Ole Christian Helgesen snakker med besteforeldrene sine i Ukraina på Skype. Han skjønner ikke hva som skjer i hjemlandet til moren.

Foto: Privat

Forstår ikke alvoret

Grunnen er at familien opprinnelig er fra Russland, og derfor frykter de ikke de russiske styrkene som nå invaderer Krim.

– Jeg tror nok familien forstår det som skjer, men de forstår ikke hele omfanget av det. De forstår ikke rekkevidden av det som skjer, og at Krim faktisk kan bli en del av Russland igjen, sier Stig.

Halvøya Krim har vært en del av Ukraina siden den ble gitt fra den russiske sovjetrepublikken til den ukrainske sovjetrepublikken i 1954. Nå opplever de som bor der at området rives og slites mellom de to landene.

– En uvirkelig situasjon

Det er utrolig vanskelig å være i Norge nå. Jeg er så redd for familien min. Men jeg får enorm støtte fra mine norske venner.

Olena Melnychuk

– Det er en uvirkelig situasjon egentlig. Dette er en farlig situasjon, og det kan jo i verste fall utløse en stor krig. Vi håper på det beste, men er selvfølgelig utrolige over situasjonen. Spesielt siden hun har familie på Krim, hvor trusselen er størst for at det skal bli krig, sier Stig.

På dataskjermen smiler foreldrene til Iryna. Faren har akkurat fylt 70 år, og får en bursdagshilsen fra Ole Christian på et og et halvt år. Men det blir fort en langt mer alvorlig tone. Det er nemlig Iryna og mannen som må oppdatere familien på Krim på hva som er siste nytt.

– Nyhetsbildet er ikke så godt som her, og nyhetene som kommer er ofte ensidige. For å få et bedre bilde av det som skjer blir de oppdatert herfra, forteller Stig.


Olga

HJELPELØS: Datteren til Olena Melnychuk sitter omringet i en militærleir på Krim. – Jeg kjenner meg helt hjelpeløs, sier hun til NRK.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Datteren omringet i militærleir

En annen som følger familien sin i hjemlandet tett, er Olena Melnychuk. Hun flyttet fra Ukraina til Norge for fem år siden. Nå sitter familien hennes omringet i en militærleir like utenfor Krim-halvøyas hovedstad Simferopol.

Hjemme i Norge føler Olena seg maktløs.

– Det er veldig tøft å være i Norge nå. Når jeg snakker med familien min forteller de at de kjenner seg alene i hele verden. Jeg kjenner meg helt hjelpeløs, sier hun til NRK.

Datteren hennes, svigersønnen og datteren deres bor igjen i militærleiren. Hun beskriver leiren som en by midt i byen, omringet av militære styrker.

– De har lite frihet, men den siste uken har de fått beskjed om at kvinner og barn kan reise derfra.

Støtte fra venner i Norge

simferopol

DEMONSTRERER: To prorussiske demonstranter har plantet russiske flagg på en stridsvogn fra 2. verdenskrig i Simferopol. 'Krim for fred' står det på plakaten.

Foto: Vasiliy BATANOV / Afp

Også Olena Melnychuk forteller at hun holder familien sin oppdatert på Skype. De forteller om lite informasjon og dager preget av frykt.

– De er veldig redde. De forstår ikke hva som skjer og får vite lite. Jeg skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre for å hjelpe, men det er ikke noe jeg kan gjøre, sier Melnychuk.

Hun var i hjemlandet senest for en måned siden.

– Jeg var på uavhengighetsplassen i Kiev. Jeg så enormt mange mennesker som kjempet for rettighetene sine og mot regimeendringen i Ukraina.

Med kaos i hjemlandet og en følelse av å være hjelpeløs, setter Melnychuk stor pris på støtten hun får fra norske venner.

– Det er helt klart vanskelig å være i Norge nå. Jeg er så redd for familien min. Men jeg får enorm støtte fra mine norske venner. Da jeg var i Kiev sendte sjefen min meg melding om for å spørre hvordan det gikk med familien min og om jeg var trygg. Det var rørende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Familien i Ukraina

Her er familien Helgesen på ferie i Ukraina i 2010 før uroen i landet brøt ut.

Foto: Privat

Må til Krim til sommeren

Tilbake i Odda planlegger ekteparet Helgesen å besøke familien i Ukraina, slik de gjør flere ganger hvert år. Nå har de planlagt en tur til Krim i sommer, for Iryna må ordne noen papirer for å få permanent oppholdstillatelse i Norge.

– Vi kan ikke gjøre noe. Vi må bare sitte her og vente på at situasjonen normaliserer seg innen den tid, sier Stig.

– Jeg håper virkelig det ikke blir krig. Jeg ønsker at Krim skal fortsette å være en del av Ukraina, sier Iryna.

– Det er ille nok som det er nå, en krig vil bare gjøre alt mye verre, sier Stig.

Det samme har Olena Melnychuk.

– Jeg har akkurat kjøpt flybilletter for å reise tilbake til familien min. Men jeg aner ikke om jeg kommer meg ned, flyplassen kan bli stengt når som helst.