NRK Meny
Normal

Frykter flere tusen postbud mister jobben

Posten skal frem, men kanskje ikke så ofte som før. Fagforbundet Postkom frykter 3000 postbud blir overflødige.

Postbud Anja Frammarsvik med postbil

PÅ VEI MED BREV OG PAKKER: Anja Frammarsvik er postbud i Bergen. Hun ser heller mørkt på fremtiden. Regjeringen foreslår at hun skal gjøre jobben kun annenhver dag.

Foto: Christian Lura / NRK

– Det er jo trist det som er i ferd med å skje, men jeg regner nå med å ha jobb en stund til.

NRK møter postbud Anja Frammarsvik på hennes daglige postrute i Bergen. Men får regjeringen det som de vil, skal hun ikke lenger gjøre dette hver dag.

De foreslår å redusere utdelingen av post til annenhver dag. Det skal gi årlig innsparing på 500 millioner kroner fra 2020.

Frammarsvik ser heller mørkt på situasjonen.

– Før eller siden kommer vi til å miste jobbene, det gjør vi nok. Men så lenge det blir sendt brev så leverer vi.

2500 årsverk kan forsvinne

Fagforbundet Postkom frykter at flere tusen postbud kan miste jobben.

– Å kjempe imot denne utviklingen, er ikke en kamp vi kan vinne. Men det er en dramatisk utfordring når mange og godt voksne ansatte risikerer å miste jobben sin i et kort tidsvindu, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til NTB.

Det handler om digitalisering. Når flere tjenester blir digitale er det færre som benytter seg av Postens tjenester.

Bladet FriFagbevegelse presenterer et grovt regnestykke som viser at 2500 årsverk kan bli overflødige om posten kun kommer annenhver dag. Det kan bety så mange som 3000 ansatte.

Blant dem som frykter et dårligere posttilbud er norske aviser. Mange abonnenter ønsker fortsatt å få dem hjem på gamlemåten til postkassen.

– En omlegging av postomdelingen vil føre til at de får avisen senere enn det de er vant til i dag. De fleste ønsker seg avisen på utgivelsesdagen, sier daglig leder i Lokalavisene A/S, Terje Olsen.

Terje Olsen

FRYKTER ET DÅRLIGERE POSTTILBUD: Terje Olsen er daglig leder i selskapet Lokalavisene A/S.

Foto: Christian Lura / NRL

Kan spare en halv milliard i året

Regjeringen mener at post annenhver dag videre kan gi en innsparing på 650 millioner kroner årlig fra 2025, sammenlignet med post fem dager i uken.

– De fleste av oss er i dag glad for at vi kan benytte oss av e-post og mobiltelefon til primær kommunikasjon, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

– Det er dette som er utfordringen i dag. Posten sier selv at som følge av at vi endrer vaner, så får de en helt annen markedssituasjon.

Ketil Solvik-Olsen utanfor Oslo S

– VERDEN ER I ENDRING: Brevpost er ikke like mye brukt som før, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Foto: Espen Breivik / NRK

Omstilling

Fagforbundet Postkom krever kompensasjon til postbud som må slutte. Det vil ikke statsråden love på det nåværende tidspunkt.

– Vi har nettopp gått gjennom en situasjon i norsk økonomi der mange av oss har måttet omstille oss fordi verden er i endring. Selv om det kan være tungt akkurat når det skjer så kommer folk godt ut av det når de får brukt litt tid.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.