NRK Meny
Normal

Aner ikke hvor Melvin (4) og Ulrik (2) skal gå i barnehage

Fylkesmannen setter foten ned: Bergen må stenge midlertidig barnehage. Arbeiderpartiet frykter flere barn kan miste barnehagen sin.

BArnehage

BEKYMRET: Laila Nessen aner ikke hvor Melvin og Ulrik skal gå i barnehage etter sommeren.

Foto: Sølve Rydland

– Vi vet ikke stort per i dag, og må bare håpe på en løsning, sier Laila Nessen, som til daglig henter sønnene Melvin (4) og Ulrik (2) i Minde barnehage.

Planen var at barna skulle overføres til den midlertidige barnehagen på Montana etter sommeren, fordi dagens barnehage på Minde skal rives. Men nå har Fylkesmannen avgjort at også den midlertidige må stenges.

Saken ble nylig avgjort da fylkesmannen i Sogn og Fjordane tok parti med sine kolleger i Hordaland og krever stenging.

– Vi opplever situasjonen som ganske uoversiktlig, sier Nessen som venter på en avklaring.

Godkjent til 2010

Begrunnelsen for stengingen er at barnehagen på Montana ligger i et friluftsområde, og at den i utgangspunktet bare skulle drives frem til 2010. Senere ble levetiden forlenget av kommunen.

Fylkesmannen ber Bergen respektere at en midlertidig ikke er permanent. Kommunen har de siste ti årene stadig forlenget levetiden til de midlertidige byggene, som huser over 600 barnehagebarn.

Pål Hafstad Thorsen fra Arbeiderpartiet, som er leder i oppvekstkomiteen i bystyret, frykter at flere av kommunens midlertidige barnehager skal lide samme skjebne.

– Over 600 barn har plass i midlertidige bygg. Dette vedtaket kan få konsekvenser for flere av de midlertidige barnehagene, sier han.

Byråden: – Var en dårlig bygger

Han mener Bergen kommune har seg selv og takke, noe barnehagebyråd Harald Victor Hove (H) ikke er enig i, selv om han innrømmer at det har tatt lang tid å få på plass nok permanente barnehagebygg.

– Bergen har vært en dårlig barnehagebygger fra de første årene etter årtusenskiftet. Siden vi lå så langt etter, måtte vi opprette de midlertidige, sier Hove.

Fører til trøbbel

At Montana nå må stenge, ødelegger kommunens planer for økt barnehagedekning i Bergen generelt og Årstad bydel spesielt. Bakgrunnen for rivingen av Minde barnehage er at det skal bygges en ny og større barnehage på samme tomt.

– Logistikken for den videre utbyggingen i barnehagesektoren får seg jo nå et skudd for baugen. Vi vet jo ikke hvor vi skal plassere barna i Minde barnehage mens den rustes opp, sier han.

Det er snart mai. Når får foreldrene svar på hvilken barnehage de skal levere barna sine i?

– Vi setter full trykk på det nå, og håper å kunne ha en løsning før sommeren, sier Hove som frykter at kommunen også kan få utfordringer med den midlertidige barnehagen som ligger i Nygårdsparken.

Det beroliger imidlertid ikke Laila Nessen. Hun er i alle fall tydelig på ett budskap til politikerne:

– Vi vil ikke godta at barna våre må busses til en annen bydel, sier hun med klar henvisning til at det er budskapet kommunen har kommet med til andre barehager i bydelen.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo