Frykter E39 skal bli glemt

ÅSANE (NRK): E39 forbi Hylkje i Åsane kan være den travleste tofeltsveien i landet. Beboere frykter nye ulykker om ikke regjeringen starter tunnelbygging.

Vandvik ved E39

SMAL: E39 gjennom Åsane er flere steder svært smal. Trafikken er stor. Jørund Vandvik og andre beboere er redd for at veien skal tape i prioriteringskampen.

Foto: Christian Lura / NRK

– Her har jeg selv målt veibredden til seks meter, sier Hylkje-beboer Jørund Vandvik og peker på en slak sving på E39 like nord for Bergen fengsel.

– Med en døgntrafikk på 20.000 biler skulle det her vært firefelts vei med midtdeler for å følge standarden til veimyndighetene. Jeg har prøvd å undersøke om det finnes andre veier som er seks meter brede med 20.000 biler i døgnet. Ingen har kunnet vise meg det, sier Vandvik.

Laster kart, vennligst vent...

Solberg holdt tett

Han og flere andre langs trafikktunge E39 merket seg at da Erna Solberg kom til Vestlandet for å lekke nyheter fra Nasjonal Transportplan (NTP), ble ikke ny vei mellom Vågsbotn og Klauvaneset nevnt med et ord.

Det kan være et dårlig signal for veiforkjemperne i Bergen nord.

– Jeg vil tro de ville brukt anledningen om E39 lå inne i NTP-en. Hvis ikke den gjør det, skjer det ingenting med veien før 2029, sier Vandvik.

Solberg, Hareide og Njåstad på Arna stasjon

NTP-NYHETER: KrF-leder Knut Arild Hareide, Helge André Njåstad (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) lekket nyheter fra NTP på Arna stasjon i slutten av februar.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Kritiserer sine egne

På strekningen har 23 mennesker omkommet siden 1980.

– Det er kanskje den mest trafikkfarlige veien i landet, sier Høyre-politiker Dag Skansen.

Han og andre partikolleger har sendt brev til regjeringen om ikke å glemme veien mellom Vågsbotn og Nordhordlandsbrua.

– Prioriteringer er alltid vanskelig. Men lokalt har vi vært enige om at denne veien må løftes frem nå, sier Skansen.

Ikke enige

Regjeringen har reist rundt i landet og lekket godbiter fra den kommende transportplanen. Men hele planen er ikke lagt frem ennå.

– Derfor kan vi ikke si noe om E39 nå. Meldingen blir lagt frem før påske, sier statssekretær Tom-Christer Nilsen (H) i Samferdselsdepartementet.

Flere veiprioriteringer er fortsatt gjenstand for diskusjon i regjeringspartiene og deres støttepartier i Stortinget, Venstre og KrF.

Vi har ventet i 23 år på tunnelen som ble lovet da Nordhordlandsbrua sto ferdig. Ingenting har skjedd.

Jørund Vandvik, beboer på Hylkje

– Vi er klar over utfordringene også med denne veistrekningen, sier Nilsen.

På Hylkje og i Nordhordland krysses det fingre nå.

– Jeg har et lite håp om at fornuften til slutt vinner frem. Befolkningen her og i Nordhordland har ventet i 23 år på tunnelen som ble lovet da Nordhordlandsbrua sto ferdig. Ingenting har skjedd. Folk er lei, sier Vandvik.