NRK Meny
Normal

Frykter at påfugler er kidnappet

Tre påfugler i Bergen er sporløst forsvunnet og skumle menn med håv er observert. Mysteriet vekker stort engasjement i sosiale medier.

Påfugler kidnappet i Fana, Bergen

SPORLØST BORTE: Det er indiske påfugler av denne typen som trolig har blitt stjålet fra en privat adresse i Nordvik sør i Bergen.

Foto: Elin Breivik

Etter at påfugleier Sissel Bratlie la ut etterlysning på Facebook har hun blitt overøst med meldinger fra fugleelskere over hele Norge. Alle ønsker å hjelpe til med å finne de fargerike eksemplarene.

Bratlie bor i Nordvik i bydelen Fana et par mil sør for Bergen sentrum.

Påfugler finnes ikke i vill tilstand i Norge. Eksemplarene til Bratlie, en hann og to hunner, er kjøpt og er avlet opp privat. De er blågrønne, av indisk avstamning og merket med hvite ringer.

– Jeg frykter at noen har tatt dem. Vi har lett dag og natt, også med hodelykter. Påfugler er stedsbunnede og hannen «Odin» pleier alltid å komme når jeg roper på ham. Han ville aldri reist fra damene sine, forteller den fortvilte eieren til NRK.

Sissel Bratlie og forsvunnet påfugl

BORTE VEKK: Sissel Bratlie og en av de tre forsvunne påfuglene.

Foto: Privat

Sporløst borte

– De er ett år gamle nå og har vokst seg store og flotte. De pleier å gå rundt huset her, eller så sitter de i trær og på hustaket om natten. For tre uker siden ble de observert nede ved sjøen, men så forsvant alle spor, sier Bratlie.

De to første ukene håpet hun og mannen i det lengste at fuglene skulle vende tilbake av seg selv. Men den gang ei.

– Hadde det vært rovdyr på ferde ville vi hørt lyden. Påfugler skriker høyt!

Skumle menn med håv

Mandag denne uken kom det inn tips om at det for tre uker siden skal ha blitt observert en bil med tre menn og en stor håv. Samtidig ble det begått flere innbrudd i området.

– Etter at jeg begynte å spre ordet i sosiale medier, og på sider for fugler og fjærkre, har jeg fått flere interessante tips, blant annet dette. Mye tyder på at fuglene er kidnappet. Nå kommer jeg til å anmelde saken til politiet, sier Bratlie.

Flere fugleelskere hjelper henne nå å lete på nettet, blant annet på Finn.no, for å se om påfuglene blir lagt ut for salg. Andre har tilbudt Bratlie rugeegg slik at hun kan klekke ut nye påfuglunger.

Siste video

Liv Holmefjord og Torbjørn Lorentzen følger 1000-meteren på skøyter i OL fra Fana IL sitt klubbhus på Nesttun i Bergen.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås