Frykter at kirken skal blåse ned på julaften

Vestlandet har elendig julevær i vente. På Manger tar man ingen sjanser og flytter julegudstjenesten over til idrettshallen.

Manger kyrkje

TÅLER IKKE VIND: Manger kirke på Radøy nord for Bergen er så gammel og skjev at julegudstjenesten må flyttes til idrettshallen som ligger vel 200 meter unna.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Det er meldt så mye vind i Nordhordland på julaften at julegudstjenesten rett og slett er flyttet – til Radøyhallen. Manger kirke fra 1891 er så gammel og skjev at sikkerheten må komme først, noe NRK tidligere har omtalt.

– Med den vinden som er meldt må vi følge rådene til fagfolkene og flytte gudstjenesten, sier soknerådsleder Gunnar Kartveit til NRK.

Det er ikke grunnforholdene, men selve konstruksjonen som er problemet.

Gunnar Kartveit, soknerådsleder

Byggmesteren ikke fornøyd

Han legger til at selv om Manger kirke er stor, så får man plass til minst like mange i idrettshallen.

Mellom klokken 12.00 og 18.00 er det meldt ni til tolv millimeter nedbør og 11 sekundmeter vind, som tilsvarer frisk bris, ifølge Yr.no.

– Hva er det som er problemet med Manger kirke?

– Det er ikke grunnforholdene, men selve konstruksjonen som er problemet. Byggmesteren innrømmet selv at konstruksjonen ikke var god nok, mens arkitekten mente at den holdt. I dag er det slik at konstruksjonen har seget, og det har blitt mer den senere tiden, forteller sognerådslederen i Radøy sokn.

Beroliger kirkegjengerne

Kartveit forsikrer at årets julegudstjeneste i Radøyhallen ikke skal stå tilbake for de tidligere. Hallen blir brukt både til idrett og 17. maifeiringer i bygda.

– Det blir en vanlig gudstjeneste. Manger på engelsk betyr for øvrig krybbe, og som er det julen handler om: Gud kommer dit folk er, legger han til.

Onsdag er det sendt ut OBS-varsel for Vestlandet. Det ventes vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og kraftig vind, med sørvestlig opp i stiv kuling og snøbyger.