Hopp til innhold

Frykter at DNS-ansatte tier av frykt

DNS-ansatte reagerer på at direktøren som blir gransket får lese hva de sier. – Folk føler seg utrygge, sier Finn Bjørn Tønder. – Retten til å ta til motmæle er sterkere enn kravet om å få være anonym, sier arbeidsrettsekspert.

Finn Bjørn Tønder

SA OPP: Kommunikasjonssjef Finn Bjørn Tønder ved Den Nationale Scene sa opp tidligere i høst på grunn av en arbeidskonflikt med teaterdirektør Bente Hartvedt Ringstad. Ved nyttår forlater han teatereret.

Foto: Maud Lervik Grøttland / NTB Scanpix/Bergens Tidende

Granskingen av arbeidsmiljløet på Den Nationale Scene generelt og teaterdirektør Bente Hartvedt Ringstad spesielt ble iverksatt av teatersjef Agnete Haaland etter at avtroppende kommunikasjonssjef Finn Bjørn Tønder i brevs form til teateters styre beskyldte Ringstad blant annet for trakassering av ansatte og oppfordring til dokumentforfalskning.

DNS-direktøren

HARDE ANKLAGER: Direktør Bente Hartvedt Ringstad, her fotografert i en arbeidsrettssak, har fått tøffe anklager mot seg.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Men Tønder og flere andre ansatte er svært lite fornøyde med måten granskningen nå blir gjennomført på.

– Folk legger bånd på seg

– Jeg har vært i to «avhør», som jeg kaller det. Der fikk jeg vite av granskeren at Ringstad vil få lese referat av alt jeg sier. Slik er regelverket, ble jeg forklart. Samtidig får jeg ikke lese hva hun forklarer. Det synes jeg er veldig merkelig, sier Tønder.

Flere andre ansatte gir overfor NRK uttrykk for det samme og at de av den grunn er engstelige for å snakke fritt i granskningsintervjuet.

– Mange formidler til meg at det gir dem en følelse av utrygghet. Det er ingen tvil om de legger bånd på seg, sier Tønder.

Den Nationale Scene i Bergen

MYE BRÅK: Det ærverdige teateret i Bergen opplever for tiden sin andre store personalkonflikt på ett år.

Foto: Turid Rogne

Nekter for å ha bekreftet full tilgang

Han hevder direktøren selv bekreftet full tilgang til forklaringene i et møte med ledere og tillitsvalgte.

Ringstad har konsekvent avstått fra å kommentere bråket på DNS, men svarte i går at hun ikke ordla seg som Tønder hevder.

– Det jeg sa, var: «Jeg vet hvilke juridiske rettigheter jeg har i forhold til denne saken», sier Ringstad, som ikke ønsker å kommentere det hele ytterligere.

Agnete Haaland, portrett

– RYKTER: Teatersjef Agnete Haaland sier hun ikke vil forholde seg til rykter som går på teateret.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Kan ikke forholde meg til rykter

Teatersjef Agnete Haaland sier til NRK at hun selv ikke får vite noe av innholdet i intervjuene underveis. Konfrontert med påstanden fra de ansatte om at direktør Ringstad holdes løpende orientert, svarer Haaland først avkreftende.

Deretter skriver hun følgende i en epost:

«Jeg kan ikke forholde meg til rykter. Vi uttaler oss ikke om interne forhold så lenge denne prosessen pågår.»

Det er advokat Torild Wiik som er hyret inn for å utføre granskningen.

– Jeg følger Advokatforeningens retningslinjer for private granskninger, sier hun.

Opp til granskeren å vurdere

Retningslinjene er utformet av blant andre arbeidsrettsadvokat Preben Moe. Han sier at det i private granskinger er et viktig prinspipp at den som blir utsatt for anklager skal få alle muligheter til å imøtegå dem.

– Det betyr ikke nødvendigvis at vedkommende må hele referatet fremlagt eller få vite hvem som anklager han eller henne for hva. Granskerne må selv vurdere hvor mye informasjon som er nødvendig å gi, sier Moe til NRK.

– Kan ikke dette føre til at folk vegrer seg for å forklare seg?

– Jo, det kan det. Men kontradiksjonsprinsippet står veldig sterkt, sier Moe.

– Skremmer ikke meg

Finn Bjørn Tønder, som ved nyttår forlater Den Nationale Scene, sier praksisen ikke har hatt noen konsekvenser for hva han selv har fortalt til granskeren.

– Det skremmer ikke meg. Jeg kan leve med det. Men jeg synes det er veldig rart.