NRK Meny
Normal

Frukthager ødelagt i Hardanger

Hele frukthager har blitt skylt på fjorden etter uværet i Hardanger. Jordbrukssjefen i Ullensvang frykter store økonomiske tap.

Ødelagt frukthage i Hardanger
Foto: Arvid Aga

– Vi har fått telefoner inn i dag der det er melding om at hele frukthager er ødelagt, sier jordbrukssjef i Ullensvang Trond Steine.

Frukttrær skylt på sjøen

Det er ekstremværet Dagmar de siste dagene som har gått hardt til verks på de berømte fruktrærne i Hardanger.

– Arealene der det drives fruktproduksjon er enten dekket med gjørme, jord og stein og årets frukttrær er jo blitt skylt på sjøen. På andre gårder er hele jordlaget skylt vekk av vannmengdene det siste døgnet, sier Steine.

Store tap

Jordbrukssjefen frykter store øknomiske tap for fruktbøndene i regionen. Store verdier er investert i de ødelagte hagene.

– Det er folk som har satset hundretusenvis av kroner på nyplanting av trær og disse er nå ødelagt. For fruktprodusentene er dette ille, sier Steine til NRK.

Fruktbonde Lars Aga i Ullensvang er en av de som er rammet av uværet. Han han mistet mange trær og har en stor jobb foran seg når det skal plantes på nytt.

– Det er ikke så enkelt å plante i igjen heller, for det blir så ujevne plantinger. Det beste er nok å rydde hele greien, sier Aga.

Fruktbonden er usikker på hvor mye det vil koste han å rette opp skadene.

– Jeg vet ikke hva det kommer på i kroner og øre, men det er nok et par hundre kubikk som må fylles igjen, sier Aga.