Hopp til innhold

Fruktbønder bak juletre-boom i Hardanger

Fruktbønder i Hardanger kaster seg nå over juletremarkedet. Snart kan fjelledelgran fra det berømte fjordområdet bli et like kjent produkt som epler og plommer.

Birger Edgar Velure

STARTET ATTÅTNÆRING: Fruktbonde Birger Edgar Velure begynte med juletrær for å hindre at skogen grodde igjen.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Jeg begynte med juletrær fordi jeg hadde litt ledig areal da jeg sluttet med sauer. For at det ikke skulle gro igjen og bli villskog, fant jeg ut at jeg kanskje skulle prøve med juletrær. Det er jo greit å ha litt flere bein å stå på, sier fruktbonde Birger Edgar Velure til NRK.

I gang med stor utviding

Bonden fra Velure mellom Odda og Utne er en av svært mange fruktbønder i Hardanger som har satset på juletredyrking som attåtnæring.

Juletre

LUKRATIVT: Etterspørselen etter fjelledelgran er stor ved juletider.

Foto: Rainer Prang / NRK

Familien Velure har plantet juletrær i over ti år. De siste årene har antall trær lagt på rundt syv-åtte tusen, og nå er de i gang med å utvide stort.

– Vi skal fortsatt holde på med frukt. Men litt juletrær på toppen, det tåler vi godt, sier Velure.

– Planter mye mer enn før

Per i dag kommer halvparten av juletrærne i Hordaland fra Hardanger. Men fruktbøndene er i ferd med å ta over markedet. Dagens uttak på 15.300 trær er ventet å fordoble seg i løpet av få år.

– Mange store aktører utvider og planter langt mer enn de har gjort før. Det gjør at produksjonen vil gå betydelig opp de neste årene, sier Mikal Hetland i Norsk Juletreservice.

Mener klimaet er gunstig for juletrær

Langt på vei de fleste juletredyrkerne i Hardanger har frukt og grønt som hovednæring. Men ifølge Erling Froestad i Vestnorsk Pyntegrønt er forholdene rundt den berømte fjorden også særdeles gunstige for juletrær.

– Klimaet her passer veldig godt til fjelledelgranen. Blant annet er vinterskadene her mindre enn andre plasser, sier Froestad.

Juletrær på Velure i Hardanger

ÅTTE TUSEN TRÆR: Juletreskogen på Velure skal bli enda større.

Foto: NRK