Frps toppkandidat i Bergen vraket som gruppeleder etter loddtrekning

BERGEN SENTRUM (NRK): Lederen i Bergen Frp sørget for at samboeren kuppet toppverv foran nesen på tidligere varaordfører Tor Woldseth. Det skjedde etter et dramatisk møte med Terje Søviknes som observatør.

Tor Arnold Woldseth

TIDLIGERE VARAORDFØRER: Tor Woldseth, her fotografert da han representerte Frp under NRKs valgdebatt i Bergen, sto øverst på partiets liste til valget. Dermed skulle en tro at han også fikk rollen som gruppeleder i bystyret. Men slik gikk det ikke.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Torsdag kveld møttes Frp i Bergen til gruppemøte for å avgjøre hvem som skulle bli partiets gruppeleder i bystyret kommende fireårsperiode.

Det skjedde etter lengre tids maktkamp i lokallaget. I vår forsøkte lederen i Bergen Frp, Christoffer Thomsen, å frata mangeårig Frp-topp Tor Woldseth vervet som gruppeleder.

Den gangen sendte Frp generalsekretæren fra Oslo og toppkandidaten for Vestland Frp, Terje Søviknes, for å roe gemyttene. Det endte med at Thomsen ikke lyktes i sitt «kuppforsøk».

Men torsdag kveld gjentok historien seg. Frps tre nyvalgte bystyrerepresentanter Tor Woldseth, Marte Monstad og Thomas Flesland møttes for å peke ut ny gruppeleder.

Sammen med lokallagsleder Thomsen – som er Monstads samboer – skulle de stemme over hvem får vervet de neste fire årene.

På forhånd hadde en gruppering som støttet Woldseth forsøkt å få Thomsen erklært inhabil, ifølge BT.

Men Frp sentralt fastslo at Thomsen kunne være med på å stemme på sin samboer, skrev BA før møtet.

Christoffer Thomsen og Marte Monstad

FORNØYDE: Lokallagsleder Christoffer Thomsen stemte på sin samboer Marte Monstad under valget av ny gruppeleder etter at han ble erklært habil.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Søviknes som observatør

Gruppeledere i bystyret blir partienes mest profilerte politikere om partiet ikke sitter i byråd.

Woldseth var toppkandidat til høstens valg, og det normale ville vært at han fikk fortsette i gruppeledervervet.

Woldseth har tidligere vært varaordfører og fungerende ordfører i Bergen.

Torsdag kveld sendte Frp igjen nestleder Terje Søviknes som observatør. Søviknes ønsket overfor BT ikke å kommentere lederstriden da han gikk inn i møtelokalene i Bergen sentrum torsdag kveld.

Da Os-ordføreren og bergenspolitikerne kom ut igjen, ble det klart at det hadde foregått et dramatisk tronskifte bak møteromsdørene.

Avgjort ved loddtrekning

Toppkandidat Woldseth og andrekandidat Monstad ble begge fremmet som gruppelederkandidater.

Før avstemmingen ble det lagt frem et forslag om at også vararepresentantene skulle få stemme, noe som trolig ville gitt Woldseth flertall, ifølge BT. Men dette brukte Thomsen sin dobbeltstemme som lokallagsleder til å avvise.

Dermed var det fire stemmeberettigede. Monstad og Thomsen stemte på Monstad, mens Woldseth og Flesland stemte på Woldseth, ifølge BT.

Her gjaldt ikke lederens dobbeltstemme. Etter to voteringsrunder var det derfor fortsatt uavgjort.

Dermed måtte lederstriden avgjøres på loddtrekning. Og den vant Monstad.

– Jeg vil takke Tor Woldseth for sin innsats som gruppeleder gjennom mange år. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med han og resten av laget de neste fire årene, sa Frps nye gruppeleder Marte Monstad i en pressemelding torsdag kveld.

Woldseth har ikke besvart NRKs henvendelser etter møtet.

Marte Monstad

NY GRUPPELEDER: Ordførerkandidat Marte Monstad var en av to kandidater til valget av ny gruppeleder. Hun vant til slutt på loddtrekning.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Fremmet mistillit

Bakgrunnen for striden i lokallaget var et varslet mistillitsforslag mot Woldseth som ble fremmet av et flertall i gruppestyret i slutten av februar.

Kritikken mot Woldseth handlet om hans lederstil og det som skal ha vært nedsettende adferd mot andre medlemmer i partiet. Mistillitsforslaget ble imidlertid aldri stemt over, etter press fra Frp sentralt.

Den ferske bystyrerepresentanten Thomas Flesland ble enstemmig valgt som nestleder i Frp-gruppen torsdag kveld.

Partioppslutning i Bergen

20,0 %
30093 stemmer
19,8 %
29727 stemmer
16,7 %
25053 stemmer
9,9 %
14925 stemmer
8,6 %
12944 stemmer
5,3 %
7987 stemmer
4,9 %
7329 stemmer
4,7 %
6998 stemmer
3,8 %
5775 stemmer
3,1 %
4621 stemmer
1,5 %
2239 stemmer
0,7 %
1113 stemmer
0,6 %
852 stemmer
0,2 %
312 stemmer
0,1 %
215 stemmer
0,1 %
91 stemmer