Hopp til innhold

Frp vil kvitte seg med kirkeasyl: – Undergraver hele asylsystemet

Etter at politiet kastet ut en familie fra et menighetsbygg, mener NOAS at regjeringen bryter med 25 år gammel praksis. Frp svarer med å ville skrote hele ordningen.

Politiet brøt seg inn og tok familie i kirkeasyl

KNUSTE SEG INN: Sterke reaksjoner på Fitjar etter at politiet knuste en rute i bygget til menigheten Nytt Liv. F.v. Geir Vik, Reidun Vik, Frode Sunnhordvik, Marit Janne Sunnhordvik, Alf Helland, Kristin Håvik og pastor Frank Håvik.

Foto: Kjetil Rydland / Stord24

Etter at en afghansk småbarnsfamilie som påberopte seg kirkeasyl ble pågrepet av politiet fredag, har debatten om kirkeasyl igjen blusset opp.

Politiet knuste et vindu i døren for å pågripe familien, som skulle kastes ut av landet. Tvangsreturneringen ble stoppet i helgen, familiefaren ble lagt inn på sykehus.

Frp mener saken igjen viser at ordningen med kirkeasyl burde avskaffes.

– Kirkeasyl har utspilt sin rolle. Før var kirkeasyl en måte for kirken å ivareta folk uten rettssikkerhet. I dag er vi i en helt annen situasjon, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, på Politisk kvarter tirsdag.

Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet og Torhild Bransdal fra Kristelig folkeparti diskuterer kirkeasylordningen i Politisk kvarter.

SE VIDEO: Unødvendig brutalt og mulig brudd på kirkeasyl, mener KrF og Torhild Bransdal, som møtte Frps Jon Helgheim i Politisk kvarter.

Bygningens reelle funksjonen

Frp mener de som skal ha beskyttelse, får det i Norge.

Vi har dessverre hatt en praksis som viser at jo lenger personer klarer å klore seg fast uten grunn, får de til slutt får bli i landet. Det er med på å undergrave hele asylinstituttet, sier Helgheim.

Han møter motstand hos KrF.

– Kirkeasyl er langt fra en ideell ordning. Men vi må ikke komme til et punkt der vi nekter å hjelpe mennesker i nød, sier asylpolitisk talskvinne i KrF, Torhild Bransdal.

Politiet forsvarer ruteknusing hos menighet

I saken fra Fitjar er det full splid om bygget til menigheten kan kalles et kirkelokale.

Justisdepartementet har hatt som praksis at politiet vanligvis ikke går inn i kirker og bedehus.

I Politisk kvarter forsvarte politiet at de gikk inn i menigheten Nytt Liv Sunnhordland sitt bygg. De mener bygget i praksis har vært en bolig – fordi familien har bodd der over lang tid.

– For oss var det avgjørende hvilken reell funksjon bygget har hatt, ikke hvilken betegnelse den har hatt, sier Kristel Lee Høgslett, fungerende leder i juridisk avdeling i Politiets utlendingsenhet.

Pastor Frank Håvik i menigheten er helt uenig. Han forteller at bygget i hele sin historie har vært brukt som et kirkelokale, også mens familien har bodd der.

– Hvis en familie bor der, mer eller mindre permanent, er det vanskelig å si at dette bygget blir brukt til det formålet, sier Høgslett.

Betania, menigheten Nytt Liv Sunnhordland

– IKKE EN KIRKE: Politiet mener menighetens bygg ikke kan kalles kirke eller bedehus. Pastoren er rykende uenig.

Foto: Nytt Liv / Frank Håvik

Mener politiet brøt instruks

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener politiet har brutt instruksen fra Justisdepartementet (se faktaboks) ved å gå inn i bedehuset.

Justisminister Sylvi Listhaug var informert om aksjonen på Fitjar på forhånd.

– Her har man hatt en politisk enighet fra 1993 som har blitt respektert av alle regjeringer siden, og det er et dramatisk skritt for denne regjeringen å bryte med denne tradisjonen, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen.

Martinsen mener det i teorien vil si at alle bedehus kan bli omdefinert fordi bygget har blitt brukt til boligformål.

– Det er ingen lov som hindrer politiet å gå inn i en kirke, men det har altså vært Justisdepartementet sin egen instruks som har vært gjeldende. At man nå utvanner dette totalt, er svært overraskende.

Jon Ole Martinsen

VINNER FREM: Jon Ole Martinsen i NOAS mener familien burde få bli mens de venter på videre behandling av saken. – Mange asylsøkere vinner frem i lagmannsretten. Tvangsutsendelse av familien før behandling i lagmannsretten kan innebære brudd på Norges internasjonale forpliktelser.

Foto: Andrea Kluge / NRK