Hopp til innhold

Frp-topp raste da hun ikke fikk kjøpe sjokolade

Byråkratene tok søtsakene fra politikerne i Bergen. Silje Hjemdal (Frp) mener forbudslinjen bidrar til «sunnhetstyranni».

Silje Hjemdal og sjokolade på rådhuset

KUTT I SØTSAKENE: Kantinen i rådhuset i Bergen får ikke lov å selge kioskvarer som sjokolade, drops og potetgull. Tull, mener Frps Silje Hjemdal.

Foto: NRK / Scanpix / Colourbox

Glem bybanen, korrupsjonssiktelser og byrådsbråk. Den store politiske snakkisen i Bergen de siste dagene har vært følgende:

Kantinen på rådhuset har sluttet å selge brus og sjokolade.

– Denne saken er jo helt legendarisk, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

NRK ringer og spør om det er han som har godkjent kantineavtalen som gjør det vanskeligere for de folkevalgte å leve usunt.

Nord-Koreanske tilstander!

Silje Hjemdal

Torsdag gikk tidligere sosialbyråd og nåværende bystyrerepresentant Silje Hjemdal (Frp) hardt ut mot det nye regimet i rådhuskantinen.

«Nord-Koreanske tilstander!», skrev Hjemdal på sin Facebook-profil. Overfor BA utdypet hun:

– Det er litt satt på spissen, men jeg synes det er for galt. Det er snakk om et sunnhetshysteri. Vi er voksne folk som må få lov til å kjøpe seg en brus eller sjokolade.

Ifølge BA er Hjemdal så forarget over at hun ikke selv får bestemme om hun vil kjøpe usunn mat i kantinen, at hun nå vil ta saken opp i Bergens øverste politiske organ, bystyret.

Frp satt selv med ansvaret

Men der kan Frp-toppen fort møte seg selv i døren.

Konkurransen om å drive rådhuskantinen ble nemlig utlyst i den offentlige innkjøpsdatabasen Doffin 14. september 2015.

I kravspesifikasjonen fra Bergen kommune står det svart på hvitt at de som skal drive kantine fremover, ikke får lov å selge søtsaker:

«Foruten om engangspakker med Vestlandslefser skal kioskvarer som sjokolade, drops og potetgull ikke selges i kantinen. Vafler, dessert, bakst o.l. kan selges over disk en gang per uke (fredag)».

Ansvarlig byråd da konkurransen ble utlyst, var Eiler Macody Lund (Frp). I byrådet sammen med ham satt Silje Hjemdal (Frp).

Hjemdal erkjenner overfor BA at det var deres byråd som lyste ut anbudet, men sier det ikke var de som tildelte kontrakten. Dermed mener hun dagens KrF/Ap/V-byråd er ansvarlige.

– Jeg kan garantere deg at vi ikke hadde funnet oss i noe slikt, dersom vi satt i byrådet nå, sa Hjemdal til BA.

Eiler Macody Lund

– VISSTE INGENTING: Tidligere finansbyråd Eiler Macody Lund (Frp).

Foto: NRK

Verken det gamle eller nye byrådet visste noe

Fristen for å levere inn tilbud på kantinedriften gikk ut 1. oktober 2015, tre uker før det nye byrådet overtok for Høyre og Frp.

Birgitte Gullestad, leder for Innkjøpsseksjonen i Bergen kommune, forteller at kontrakten ble inngått midt i november. Selskapet Beredt vant anbudet, og overtok fra 1. januar for A2G, etter at avdelingen hadde vurdert de ulike tilbudene.

For de fleste brukere av kantinen er det maten som står sentralt.

Birgitte Gullestad, leder for Innkjøpsseksjonen

Før konkurransen ble utlyst, satt en gruppe byråkrater fra Etat for bygg og eiendom og Innkjøpsseksjonen seg ned og diskuterte kriteriene.

Formuleringen om at det ikke skal tilbys søtsaker, kom inn i anbudsdokumentene som følge av det generelle fokuset på sunn og økologisk mat både lokalt og nasjonalt, ifølge Gullestad.

– Det har sin bakgrunn i generelle ernæringsfaglige råd, sier hun.

Gullestad sier til NRK at det ikke har vært noen politisk involvering i saken verken før eller etter konkurranseutlysningen.

– Hvis byråden ville gått inn og sagt at sjokolade og brus skulle ligge inne i konkurransen, så kunne han gjort det. Men det er ikke vanlig. Dette er på et detaljnivå som ikke er vanlig å ta opp politisk, sier Gullestad.

– Men burde ikke politikerne selv få bestemme hva de skal spise?

– Jo, det må de jo selvsagt gjøre. Men for de fleste brukere av kantinen er det maten som står sentralt. Det som var gjenstand for evaluering av tilbudene som kom inn i konkurransen, var maten og menyene som ble lagt frem, sier Gullestad.

– Må ha tiltro til voksne mennesker

Siden saken ikke ble forelagt politikerne verken ved konkurranseutlysning eller kontraktsinngåelse, kan verken tidligere finansbyråd Eiler Macody Lund (Frp) eller nåværende finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) ta skylden eller æren for at det ikke lenger selges søtsaker til politikerne på rådhuset.

Lund vil ikke ta skylden.

– Som byråd blander du deg ikke oppi det innkjøpsavdelingen gjør. Det var aldri snakk om noen politiske retningslinjer for kantinedriften. Hadde jeg visst om dette, hadde jeg satt foten ned og sagt at vi skulle ha samme tilbud som før, sier Lund.

Han kaller den nye kantineordningen «slikt formynderi som kun Arbeiderpartiet liker».

– Jeg kan forstå at man diskuterer slike ting i gruppen som skal utforme anbudskriteriene, men man må ha litt tiltro til voksne mennesker, sier Lund.

Dag Inge Ulstein, KrF

– VISSTE INGENTING: Nåværende finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF)

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Vi kan le litt av dette

Finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF), som nå er ansvarlig for avtalen som er inngått, var altså heller ikke orientert om den ufrivillige livsstilsendringen enkelte folkevalgte nå blir utsatt for.

Vi har viktigere saker å jobbe med enn om vi får sjokolade og 7-UP i kantinen eller ikke.

Dag Inge Ulstein (KrF)

Han skulle ønske han kunne ta på seg æren.

– Vi lo godt når vi så denne saken. Og tanken slo oss jo veldig raskt om at dette måtte ha blitt bestemt når hun (Silje Hjemdal) satt i byrådsstolen. Men jeg synes dette er et godt valg, og jeg ser ingen grunn til å endre på det som virker å være en sunn, god og profesjonelt driftet kantine, sier Ulstein.

Han sier han mener folkehelsen er noe av det viktigste en politiker kan jobbe med, og kommer med følgende stikk til Hjemdal og forgjengerne:

– Det forrige byrådet etablerte jo begrepet «Gåbyen», så det å skulle tusle noen meter bort på Rimi og kjøpe en melkesjokolade, er jo ikke det verste man kan gjøre. Jeg tenker vi egentlig bare kan le litt av dette. Vi har viktigere saker å jobbe med enn om vi får sjokolade og 7-UP i kantinen eller ikke, sier Ulstein.

Hjemdal: – Folk latterliggjør det

Silje Hjemdal tilbringer helgen på hytten, men har fulgt med på den store oppmerksomheten saken har fått i sosiale medier.

– Dette var en sak med glimt i øyet, men jeg visste jo at det kom til å bli kontroverser. Jeg ser jo at det er en del folk som latterliggjør det, men jeg synes det er et viktig tema å ta opp, sier Hjemdal.

Hun er i ettertid av utspillet ikke enig i at hun gikk for hardt ut, med tanke på at det var partikollega Lund som satt som ansvarlig byråd da konkurransen ble utlyst, men medgir at hun ikke kan skylde på det nye byrådet heller.

– For meg er dette en prinsipielt viktig sak, uansett hvem som var ansvarlig. Men jeg forstår jo at det er vi som er ansvarlig for kriteriene, selv om Eiler (Macody Lund) ikke ble orientert, og at det nye byrådet heller ikke direkte har godkjent eller inngått avtalen, sier Hjemdal.

Silje Hjemdal

FØLGER OPP: Silje Hjemdal sier hun vil følge saken opp videre.

Foto: Henrik Agledal / NRK

Advarer mot «sunnhetstyranniet»

Hun mener byråkratene burde orientert politikerne om den sunne vendingen kantinen deres var i ferd med å ta.

– Jeg forstår veldig godt at byrådene ikke kan sette seg ned og lese gjennom alle spesifikasjoner i alle avtaler, og at denne gruppen som har kommet frem til kriteriene har fagkompetanse og gode intensjoner, men for meg er det at vi forbyr ting en så stor prinsipiell endring at jeg synes det hadde vært naturlig å ta det opp med byråden.

Det må ikke bli et tyranni der du føler deg som en skurk fordi du av og til tar deg en Cola.

Silje Hjemdal (Frp)

Hjemdal sier hun har stor forståelse for at man vil legge til rette for at folk skal kunne ta sunne valg.

– Men den forbudslinjen synes jeg er problematisk. Vi snakker jo om viktigheten av folkehelse og å leve aktive, sunne og gode liv, men samtidig har vi et problem med sunnhetshysteriet, eller sunnhetstyranniet, som jeg kaller det, med unge jenter som trener og sulter seg slik at det blir farlig, sier Hjemdal, som mener det problemet kan forverres hvis man drar fokuset på sunnhet for langt.

– Jeg mener vi skal være litt forsiktige. Jeg er helt enig i at vi skal legge til rette for at folk kan velge sunt, men det må ikke bli et tyranni der du føler deg som en skurk fordi du av og til tar deg en Cola. Det er forskjell på å legge til rette og å forby. Vi er tross alt voksne mennesker, sier Frp-politikeren.

Hjemdal lover at hun kommer til å følge opp saken videre.

Kommer saken opp i Bergen bystyre, er det ikke første gang politikerne der diskuterer mat. Hør skråblikket på debatten om vegetarmat og «kjøttfri mandag» fra januar 2013: