Normal

Frp-topp fornøyd med å ha lagd rabalder

FREKHAUG (NRK): – Noen er rasende på oss. Andre er glade for at noen endelig tar opp denne saken, sier Fremskrittspartiets Sigmund Larsen.

Sigmund Larsen med tigging

PROVOSERER: Dette flygebladet fra Meland Frp har provosert mange politiske motstandere de siste dagene. Partiets listetopp, Sigmund Larsen, sier reaksjonene var ventet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Valglogo

Et flygeblad fra Meland Frp skaper bølger i pendlerkommunen nord for Bergen. Partiet krever innføring av tiggerforbud, en sak deres politiske motstandere mener er total skivebom i den lokale valgkampen.

Øyvind H. Oddekalv

REAGERER: Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Øyvind H. Oddekalv, er overrasket over Frp-utspillet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ordfører avviser tiggerproblem

– Dette er en ikke-sak. Jeg kan ikke se at vi har noe tiggerproblem her i kommunen, sier Øyvind H. Oddekalv, Arbeiderpartiets førstekandidat i Meland.

Høyre-ordfører Nils Marton Aadland og lokallagslederen i Meland KrF sier seg enig.

– Vi har helt andre utfordringer her som er langt viktigere å ta tak i, sier ordfører Aadland.

– Jeg er ikke så overrasket. Jeg tror mange forventer den type utspill fra Frp, sier Stian Lavik, 2. kandidat for KrF.

– Mitt inntrykk er at Frp står helt alene om dette utspillet, sier Morten Klementsen i Bygdelisten Folkeviljen.

Ville ha oppmerksomhet

Debatten rundt flygebladet raser nå i lokale grupper på Facebook, og Frps listetopp Sigmund Larsen er selv hjertelig tilstede i diskusjonen og forsvarer utspillet.

Nils Marton Aadland

AVVISER PROBLEM: Ordfører Nils Marton Aadland (H) mener Meland ikke har nok tiggere til at det kan kalles et problem.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Dette er selvsagt ikke den viktigste saken foran valget, men det er en sak som opptar en del mennesker og som vi tenkte vi kunne få litt oppmerksomhet rundt, sier Larsen.

Politiet i Nordhordland bekrefter overfor NRK at tidvis får meldinger om plagsom tigging i Meland. Når det skjer, gjelder det tigging utenfor butikker på dagtid og på dører i boligfelt på kveldstid.

– Dine politiske motstandere avviser at kommunen har et tiggerproblem?

– Jo, vi har det. Vi har fått mange henvendelser fra beboere om at folk kommer på dørene og tigger. Det er ubehagelig. Det samme gjelder næringsdrivende på Frekhaug, sier Frps listetopp.

Møter både forståelse og hoderisting

På Frekhaug senter denne mandagen er det ikke en tigger å se. Noen kan erindre en kvinnelig tigger utenfor Kiwi-butikken, andre mener å ha sett noen ved Rema 1000. Tilfeldige velgere reagerer svært blandet på Frp-utspillet.

Stian Lavik

FORVENTET: Stian Lavik, KrFs andrekandidat, tror ikke tigging vil bli et tema i valgkampen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg kan forstå det. Tiggerne er veldig pågående og ber om mer penger hvis du først gir dem noe, sier en kvinne som vil være anonym.

– Frp burde ha bedre ting å ta seg av enn å lage hindringer for fattige folk som kommer hit i nød, mener Andreas Bertelsen.

Må unngå Robek-comeback

Meland har i en årrekke hatt store økonomiske utfordringer. Kommunen er nå ute av Robek-listen, men partiene er enige om at en må ha streng kontroll på økonomien fremover for ikke å havne i et nytt uføre.

Sigmund Larsen i Frp nevner også kommunesammenslåing i Nordhordland som en av valgets viktigste saker.

– Ville det ikke vært mer naturlig å ha en av disse sakene på flygebladet dere sender ut?

– Nei, vi må begynne i motsatt ende. Ta den mest kontroversielle saken i starten, så bygger vi opp med andre og viktigere saker inn mot valget. Det kommer flere flyere fra oss fremover.