NRK Meny
Normal

Garanterte heving - nå vil de ikke uttale seg

I opposisjon garanterte Høyre og FrP at ubåtvraket på Fedje skulle heves fra havbunnen. Nå vil de ikke lenger si hva som skjer med vraket.

Bård Hoksrud

VIL IKKE UTTALE SEG: Statssekretær i FrP, Bård Hokksrud.

Foto: NRK

Isabell Norstrand (2)

PROTEST: Både store og små på Fedje har deltatt i aksjonene for å få heva ubåtens last. Den gang to år gamle Isabell Norstrand var med sine foreldre på demonstrasjon allerede i 2008.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

FrP har i opposisjon lenge lovet heving av vraket. Men i dagens møte med befolkningen på Fedje var statssekretær Bård Hoksrud mer forsiktig om hva han uttalte seg om.

Hoksrud ville ikke mene noe om hevingen før regjeringen selv har besluttet hva den skal gjøre, forteller ordfører på Fedje, Kristin Handeland (Ap).

– Hva tenker du om at han nå ikke vil uttale seg om saken?

– Vel, jeg kjenner politikkens vesen. Jeg skjønner at det er vanskelig å snakke om intene prosesser, sier ordføreren.

– Men både FrP og Høyre har tidligere garantert heving?

– Ja, og jeg forventer jo at de mener det samme i regjering som når de satt i opposisjon. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt for Hoksrud å uttale seg om en sak som er til behandling i regjeringen.

– Har skapt store forventninger

For en måned siden sa beredskapsdirektøren at han ikke vil anbefale å heve kvikksølvbeholderne i vraket. Likevel har FrP hele veien lovet en heving av vraket.

– De har skapt store forventninger med at de har vært så klinkende klare med dette da de satt i opposisjon, og den gangen visste de hva som var den faglige innstillingen, påpeker ordfører Handeland.

Kristin Handeland

ØNSKER HEVING: – Flertallet på Fedje ønsker en heving av ubåtvraket, sier ordfører Kristin Handeland (Ap).

Foto: NRK

– Det har ikke kommet noe nytt siden de bestemte seg for å heve sist, og de har vært knallharde på at vraket skal heves. Jeg forventer at de har tenkt å gjøre det som er mulig for å få vekk mest mulig kvikksølv fra havbunnen, fortsetter hun.

Frykter løftebrudd

– De siste rapportene som har kommet anbefaler å dekke til vraket, ikke å heve det. Er du sikker på at de likevel kommer til å stå for det de har sagt tidligere?

– Nei, innrømmer ordføreren.

Selv om Handeland ønsker en heving av vraket er hun ikke fornøyd med noen av alternativene som ligger på regjeringens bord.

– Det eneste som er sikkert er at uansett hvilke av de kjente alternativene de går inn for vil medføre at vi sitter igjen med et gigantisk giftdepo på havbunnen. Giften er spredt og det er ingen planer om slamsuging av bunnen. Det beste vi kan håpe på er at kvikksølvet blir hentet opp før de dekker til, sier hun.

– Jobber med saken

Bård Hoksrud sier til NRK at han ikke vil uttale seg om saken før regjeringen har konkludert i saken.

– FrP har vært krystallklare i opposisjon. Skjønner du at folk blir skuffet når dere ikke nå vil si hva dere går inn for nå?

– På Fedje i dag oppfattet jeg at man fikk forståelse for at når man sitter i departemente å jobber med en sak så er det annerledes. Vi jobber med saken – derfor sier vi ingeting nå, før vi har konkludert, sier Hoksrud.

Det er per dags dato ukjent når den blåblå regjerigen fatter en endelig avgjørelse om ubåtvraket på Fedje.

Se klippet fra Brennpunkt-dokumentaren om historien til Fedje-ubåten.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.