Frossen gitargud danket ut Sabeltann

– Det var veldig kul musikk, sier blodfan Alexander Harris (9) etter Mark Knopflers femte konsert på ti år i Bergen. Niåringen fikk gleden av å hilse på helten før konserten.

Mark Knopfler på Bergenhus festning 2015

FRØS PÅ FINGRENE: Mark Knopfler fikk vinden rett på knokene og slet tydelig med å holde varmen under konserten i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

6700 troppet opp på Bergenhus festning da 65-åringen fra Northumberland kom til byen tirsdag. En håndfull heldige konkurransevinnere fikk komme backstage før Dire Straits-sjefen inntok scenen. Niåringen fra Bergen var fortsatt storøyd etter stjernemøtet over to timer senere.

Fikk ikke høre favorittlåten

– Jeg fikk snakket litt med Knopfler. Han sa ikke så veldig mye, men spurte meg hvordan det gikk og sånt. De spilte litt musikk for oss også, men han sang ikke, forteller Alexander Harris til NRK like etter konsertslutt på festningen.

Mark Knopfler ble helten under en kjøretur til Hemsedal med pappa Trygve for noen år siden.

– Jeg var litt lei av Kaptein Sabeltann, så jeg satte på Mark Knopfler i stedet. Først likte han det ikke, men så fortalte jeg ham at Knopfler er verdens beste gitarist. Da var det plutselig veldig kult, forteller pappa Trygve.

Men favorittlåten «Sailing To Philadelphia» kom dessverre ikke denne kvelden.

– Er du skuffet over at han ikke spilte den, Alexander?

– Ja, litt. Men det får nå gå. Det var mange andre gode låter, sier niåringen.

Alexander Harris (9) med foreldrene Trygve og Annelin

TRAFF HELTEN: Alexander Harris (9) med foreldrene Trygve og Annelin etter konserten. Tidligere på kvelden fikk niåringen komme backstage for å hilse på helten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Straits-klassikere vekket publikum

Det særdeles populære albumet fra 2000 med samme navn var for en gang skyld sterkt underrepresentert på på Knopfler-konserten. Den første timen lå hovedvekten på materiale fra de to siste albumene «Tracker» (2015) og «Privateering» (2012).

Mark Knopfler på scenen på Bergenhus festning 2015

SPILTE I OVER TO TIMER: Dire Straits-sjefen ga publikum det de ville ha i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Bortsett fra litt engasjement under tittelsporet fra «Privateering», tok det 50 minutter før stemningen for alvor steg. Da dro Knopfler frem den blanke national steel-gitaren og satte i gang Dire Straits-klassikeren «Romeo & Juliet», hvorpå halve publikumsmassen fikk mobilene i været for å nye balladen gjennom den lille skjermen.

– Det blåser kaldt på knokene mine her oppe på scenen, men vi skal gjøre et forsøk på denne likevel, sa 65-åringen og ble møtt med kveldens største jubelbrøl ved starten av «Sultans Of Swing».

Slet med kald vind

Og det var helt tydelig at Knopfler slet med sommerværet i Bergen. Gitarhelten ristet på fingrene, gned hendene mot hverandre og varmet dem i armhulen en rekke ganger mellom låtene. Under både «Sultans» og «Telegraph Road» var det tydelig at mannen slet med litt frosne fingre.

«And my radio says tonight it's gonna freeze»

Mark Knopfler kommenterer bergenssommeren i «Telegraph Road»

Likevel ble det sen kveld før Mark Knopfler lot sitt stort sett godt voksne publikum rusle ut i den kalde bergensnatten. Hele tre ekstranumre ble det, og mange fans på vei ut snudde i festningsporten da bergensvennen slo til med «Piper To The End» etter to til vanlig avsluttende Dire Straits-låter.

Konserten i Bergen tirsdag var den femte på ti år mellom de syv fjell. Anmeldelsen fra konserten i 2013 kan du lese her .

Mark Knopflers sommerturné besøker Oslo og Norwegian Wood onsdag 10. juni og Sverresborg Arena i Trondheim fredag 12. juni.

Mobilfilming under Mark Knopfler-konsert i Bergen

SNART PÅ FACE: Har du venner fra Bergen på Facebook, er sjansen rimelig stor for at en video eller ti fra tirsdagens konsert dukker opp i nyhetsfeeden din onsdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK