Grytten laget teater av John Olav Nilsen

– John Olav leste inn hele manuset med Loddefjord-slang, sier Frode Grytten. Forfatteren er nervøs før sitt første teaterstykke.

Frode Grytten på DNS

GRYTTEN PÅ DNS: – Det var på tide at «bergensbølgen» kom på teaterscenen, sier Frode Grytten.

Foto: Mikal Olsen Lerøen

Frode Grytten følger med på forberedelsene før stykket hans skal settes opp på teaterscenen på DNS. Det er første gang forfatteren skriver et teaterstykke.

– De er veldig tro mot teksten min. Kanskje litt for tro. De burde tatt tak i svakhetene i teksten min, og gjort noe med de, ler Grytten.

John Olav Nilsen

USENSURERT NILSEN: John Olav Nilsen har hjulpet forfatteren med å få riktig «slang». Nilsen leste inn hele manuset.

Foto: NRK P3

Grytten har samarbeidet med musiker John Olav Nilsen. Resultatet er stykket «Sånne som oss», om livet i en drabantby.

– John Olav var veldig opptatt av at de skulle snakke sånn som de gjør i Loddefjord. Så han leste inn hele manuset, og det har vi brukt som en mal, sier Grytten.

– Jeg ville heller gjøre noe trist

Stykket ble til etter at teatersjefen, Agnete Haaland, spurte kåsøren om han kunne tenke seg å skrive «noe lystig om borgerskapet» i ett av Bergens peneste strøk, Kalfaret.

– Jeg sa at nei, det har jeg ikke lyst til. Men jeg kan godt skrive noe trist om arbeiderklassen i Loddefjord, forteller Grytten.

Loddefjord er drabantbyen der kjente artister og band som John Olav Nilsen og gjengen, Lars Vaular og Fjorden Baby vokste opp.

Teaterstykket handler om tre generasjoner i drabantbyen.

– Jeg snakket med John Olav, som var enig i at det var på tide bergensbølgen slo inn over teaterscenen på DNS, sier Grytten.

Forfattar Frode Grytten e spent om dagen. Det nærmar seg premiere på hans første teaterstykke - bygd rundt sangar av rockeartisten John Olav Nilsen. Sånne som Oss, heiter stykket - og har premiere på DNS på laurdag.

SE VIDEO: – Jeg er så nervøs at det går ut over naboene, sier Frode Grytten.

Kunne vært hvor som helst

Stykket er gjennomsyret av tekstene til John Olav Nilsen og Gjengen, og har klare referanser til Loddefjord. Likevel mener Grytten at det kunne ha vært hvor som helst i landet.

– Så lenge det er mange mennesker samlet på ett sted. Selv om det foregår i en bydel og har røtter der, så kan det egentlig handle om hvor som helst, sier Grytten.

Nilsen + Grytten

GRYTTEN+NILSEN: Frode Grytten og John Olav Nilsen har en felles inspirasjonskilde i britiske The Smiths. Her blir de intervjuet om lidenskapen på Bergen offentlige bibliotek i fjor høst.

Foto: Bergen Offentlige Bibliotek

Temaet er hva som skjer når mennesker blir tvunget til å forholde seg til hverandre, på godt og vondt.

– Det er ikke så mange steder å gjemme seg i en blokkleilighet. Når folk får store hus kan de gjemme seg i hvert rom. Når de blir plassert sammen i en blokkleilighet blir de ristet sammen som i en longdrink, sier Grytten.

Gryttens bok «Bikubesong» satte ny rekord da den ble dramatisert i 2005. Forfatteren har allerede to nye ideer til teaterstykker han vil jobbe videre med.

– Nå er jeg helt hektet, sier Grytten.