NRK Meny
Normal

Frikjenner legene etter arrestdød

Kvinne (20) funnet død i politiarresten i Bergen 20. juni. Nå foreligger Helsetilsynets tilsynsrapport.

Etterforskar dødsfall i politiarresten i Bergen

HER DØDE HUN: Det var i en slik celle på politihuset i Bergen at den psykisk syke kvinnen ble plassert.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Den frikjenner langt på vei helsevesenets håndtering av situasjonen, da kvinnen ble fremstilt for lege på legevakten i Bergen om kvelden 19. juni.

«Legevaktslegene brukte tid, de observerte pasienten over tid, og det var tre ulike leger involvert i vurderingen, to av disse er meget erfarne overleger. Vi finner derfor ikke grunnlag for å si at situasjonen ikke ble tatt alvorlig.»

- Kunne ikke bruke tvang

Legene ønsket å få pasienten innlagt på Sandviken sykehus, men vilkårene for bruk av tvang var ikke tilstede. Hun ble tilbudt innleggelse på Rusakutten, men avslo dette.

Ved 23.30-tiden ble kvinnen tatt hånd om av politiet og satt i politiarresten. Om lag ni timer senere ble hun funnet død på glattcellen.

Selv om det ikke ble funnet brudd på noen regler, kommer Helsetilsynet med kritikk for manglende tilbud til psykisk syke pasienter som er ruset.

Granskes av Spesialenheten

«Helsetilsynet i Hordaland ber difor om at dei ansvarlege – Helse Bergen og Bergen kommune – ut frå gjeldande lovverk i fellesskap går gjennom tenestetilbodet til desse pasientane, for å finne fram til betre løysingar for framtida.»

Også Spesialenheten for politisaker gransker dødsfallet, med fokus på politiets håndtering av saken. Elleve personer er avhørt. Ifølge Bergens Tidende vil Spesialhenten sende sin konklusjon over til påtalemyndigheten i løpet av noen få uker.

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås