NRK Meny
Normal

Fredsprisen: – En fantastisk tildeling

Høyrepolitiker Peter Christian Frølich var en av dem som pekte på fredsprisvinneren som avgjørende etter Tunisia-revolusjonen. – Nobelkomiteen har truffet blink, sier politikeren.

Peter Christian Frølich

Høyrepolitiker Peter Christian Frølich mener Nobelkomitten har gjort et fantastisk arbeid i denne tildelingen.

Foto: Hordaland Høyre

Frølich kan fortelle at han sammen med Høyre politiker Nikolai Astrup og Sveinung Stensland har vært opptatt av å anerkjenne det arbeidet som har vært gjort i Tunisia.

– Vi nominerte formelt sett presidenten og hans fotgjenger, men vi pekte også på kvartetten som helt avgjørende for at det blir vellykket i Tunisia. Det var mange aktører i bildet og det var vanskelig å peke på noen konkrete, sier Frølich.

Det var SV-politikeren Heikki Holmås som nominerte den tunisiske kvartetten til Nobels fredspris, men også de tre Høyre politikerne pekte på den ferske fredspris vinneren i sin versjon.

– Denne prisen anerkjenner det arbeidet som Tunisia har gjort for å reise et demokrati, sier Frølich.

Den tunisiske dialogkvartetten tildeles Nobels fredspris.

Nobelkomiteen la vekt på Kvartetten «avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia» etter revolusjonen i 2011.

Første fredspirs

Tunisia har aldri fått en fredspris før. Dialogkvartetten som mottar fredsprisen kom i stand for to år siden da demokratiseringsprosessen sto i fare for å falle sammen i Tunisia.

– Det var veldig kjekt å se at vår nominering av Tunisia vant fram, det gir en velfortjent oppmerksomhet til et fantastisk arbeid i landet, forteller Frølich.

Dialogkvartetten i Tunisia

LEDERNE: Det er fire organisasjoner som til sammen danner Den tunisiske dialogkvartetten.

Foto: FETHI BELAID / Afp

LES OGSÅ: Den tunisiske dialogkvartetten får Nobels fredspris for 2015

Dialogkvartetten består av fire organisasjoner: Fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettighetsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

– Arbeidet har på en måte gått litt under raderen av de negative nyhetene fra Syria, Jemen og Egypt, sier Frølich.

Inspirasjon for andre

Nobelkomiteen håper at fredspristildelingen kan inspirere andre som kjemper for demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og resten av verden.

– De representerte i denne prosessen ulike sektorer og verdier i det tunisiske samfunnet: arbeidsliv og velferd, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Frølich mener fredsprisvinnerne har vært sentrale deler av sivilsamfunnet.

– Skal man klare å endre et land så må man ha sivilsamfunnet med, sier han.

LES OGSÅ: Fredsprisvinner til NRK: – En stor ære

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.