Hopp til innhold

Fra ørkenrock til Norge rundt

De langhårede herrene i svenske Opeth synes det er like trivelig å spille i Dubai som rundt om på norske scener for Rikskonsertene.

Opeth på Roskilde

PÅ VEI TIL BERGEN: Opeth, her fotografert på Roskildefestivalen i 2006, kommer til Bergen igjen kommende lørdag.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Men hjemme i Sverige møter de det mest annerledes og kritiske publikummet.

- Der står alle og ser vurderende på deg og er aldeles stille, fastslår Mikael Åkerfeldt, eneste originalmedlemmet fra den gang Opeth dro i gang i 1990.

Dameforbud

Derimot satte det progressive metalbandet stor pris på å spille i Dubai som med sin ørkenrockfestival var stoppestedet rett før de nå gir seg i kast med Norge.

- Publikum i Dubai var like svartkledde som overalt ellers, og skrek og hoiet hele tiden. Lettkledde jenter var det også. Men backstage fikk vi bare ha med de eventuelle konene våre, og ingen andre jenter! Helst skulle vi ikke banne og si fuck heller, så jeg holdt meg, forteller en munter Åkerfeldt.

Vannskillet

I dagene fremover gjør Opeth hele åtte konserter i Norge med Rikskonsertene som arrangør, i samarbeidet som tidligere har brakt artister som Timbuktu & Damn, Superfamily og The Disciplines ut til steder som vanligvis ikke ville fått slikt besøk. Deretter kommer de tilbake til festivalen Oslo Live i juli.

Norgesbesøkene setter det svenske bandet stor pris på, skal vi tro Åkerfeldt og trommeslager Martin Axenrot, som møter NTB.

- Norge er sammen med Finland bedre til å ta vare på sine artister, egne og utenlandske, ikke minst i metalsjangeren, fastslår Åkerfeldt.

(Saken fortsetter under videoen)


Opeth har i tidligere år spilt på så vel Quart som i Bergen og på Lillehammer. De skulle dessuten spilt på Hovefestivalen i fjor, men da ble Åkerfeldt syk og konserten i kjølvannet av fjorårsplaten "Watershed" måtte avlyses. "Watershed" var niende studioalbum fra Opeth, og den første der de nyeste medlemmene Martin Axenrot (trommer) og Fredrik Åkesson (gitar) får prøve seg, der de kom inn i bildet etter at veteranen Peter Lindgren forlot bandet etter 16 år.

Likt av fansen

Opeth

SKRYTER AV NORGE: Mikael Åkerfeldt mener Norge er flinke til å ta vare på favorittbandene sine.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Om det var et vannskille for bandet? Vel, iallfall ble platen en mulig ny klassiker. Watershed ble særs entusiastisk mottatt av anmelderne. Blant annet ga Asbjørn Slettemark (Pyro, FaroJournalen) albumet seks på Bergens Tidendes terning og kalte det et gnistrende, utfordrende og massivt album. Det kom høyt plassert opp på en rekke årsbestelister i toneangivende metal- og musikkblader. I Norge gikk albumet inn på en 7. plass på VG-listen.

Fansen liker når vi spiller låter fra albumet. Vi som bare har pleid å ta med en ny låt når vi har konsert, fordi vi selv liker å høre de gamle klassikerne når våre helter spiller, har nå tenkt å ta med tre, lover Mikael Åkerfeldt.

Han mener Opeth har fans som har vært med lenge, og som har fått et forhold til musikken deres.

- Metalfans generelt har gjerne et litt lenger forhold til band. Men Opeth er litt vanskelig å forstå, man må anstrenge seg litt mer. Vår stil må man venne seg til; det er følelsesladd musikk med mye dynamikk og der mye skjer, sier Åkerfeldt, som skriver den.

Bra musikk

- Den er nå ikke så komplisert da, skyter blonde Axenrot inn om Opeths karakteristiske blanding av metal, klassisk rock, deathprog, symfoniske elementer og frijazz, som han mener har appell til musikkinteresserte.

Sjefen selv nikker og sier det virker som man ikke behøver å være noe metalhead for å bli berørt av musikken han lager:

- Vi startet som dødsmetal, og nå har vi mange fans som ellers ikke er opptatt av metal, for eksempel de eldre som ellers hører på Pink Floyd. Vi får hele familier, en italiensk munk i full mundur, og mange jenter!, ler de to langhårede.

Som er riktig så snille gutter, hevder de. Ikke kler de seg ut i lær og nagler. Åkerfeldt forteller med et skjevt smil at han ikke helt skjønner hvorfor bilder av ham og bandet pryder omslaget til boken irske Father Robert skrev om metal og satanisme.

- Ikke satanister

- Vi er ikke satanister, vi er ateister! Når dødsmetal fremføres av unggutter som prøver å se rasende ut, samtidig som de egentlig er mammas gutter som drikker melk og spiser kaker, så blir det litt tåpelig, fastslår Mikael Åkerfeldt så bestemt at Axenrot nesten setter lunsjens lille kake i halsen:

- Det eneste som interesserer meg, og som skal og må finnes der, er om det ligger bra musikk til grunn for det hele.


Turneliste:

  • Tirsdag 10. mars Oslo, Rockefeller
  • Onsdag 11. mars Trondheim, Samfundet
  • Torsdag 12. mars Volda, Rokken
  • Fredag 13. mars Sogndal, Meieriet
  • Lørdag 14. mars Bergen, USF Verftet
  • Søndag 15. mars Stavanger, Folken
  • Tirsdag 17. mars Kristiansand, Kick
  • Onsdag 18. mars Drammen, Union Scene
  • Fredag 3. juli Oslo Live, Kontraskjæret