NRK Meny
Normal

«Jeg tenker på det om natta. Hver dag. Det å vente, det er det verste»

Gjennom et halvt år har Rebecca Jafari forsøkt å finne ut hvordan asylbarna har det i Norge. – Det var en sterk opplevelse, sier hun.

Onsdag åpner fotoutstillingen «Først og fremst barn» i Bergen.

– Barn som søker asyl i Norge trenger å få sine stemmer hørt, sier kvinnen bak utstillingen, Rebecca Jafari.

3.000 barn bor i norske mottak. Jafari ville finne ut hvilken barndom de har, og hvilke tanker de har om sin egen situasjon.

Gjennom en periode på et halvt år har fotografen derfor fulgt barn og unge som søker asyl i Norge. Resultatet ble en utstilling av bilder, tekst og lyd.

Se noen av bildene og tekstene i galleriet øverst.

– En sterk opplevelse

– Barna viste meg hverdagen sin, og på en ærlig og ekte måte fortalte de om hvordan de hadde det. Det var en sterk opplevelse å få følge disse barna, sier Jafari.

Utstillingen er en del av Redd Barnas arbeid for å øke forståelsen for barn som søker asyl. Lederen for Redd Barnas arbeid i Norge, Janne Raanes, mener utstillingen er et viktig bidrag i den pågående politiske debatten om asylbarna.

– Vi kjemper for at barn som søker asyl skal bli ivaretatt på samme måte som vi vil at våre egne barn skal ivaretas. Barn på asylmottak har langt fra de samme rettighetene og mulighetene, sier Raanes.

Ville ikke stakkarsliggjøre

Noen av barna som portretteres har fått endelig avslag, mens andre venter på svar. Fellestrekket er at de lever en barndom utenom det vanlige, påpeker Jafari.

– Da jeg fotograferte og snakket med barna, var jeg opptatt av ikke å stakkarsliggjøre dem på noen som helst måte. Jeg ville ikke male et nitrist bilde av deres hverdag. De er på den ene siden helt vanlige barn, men på den andre siden er det barn i en svært uvanlig livssituasjon, sier hun.

– Vi vil vise barna som det de er: Først og fremst barn, og ikke asylsøkere, tall, et politisk virkemiddel, og ikke et problem og en lagervare, slik de ofte blir omtalt, sier Raanes i Redd Barna.

Fotoutstillingen har tidligere vært satt opp i Oslo, Larvik, Trondheim og Brussel.

– Bergen har hatt en formidabelt engasjement for asylbarna, og jeg gleder meg til at utstillingen skal åpne her, sier Jafari.