Hopp til innhold

Forsvaret skal lære om sjelden bakterie i kampen mot biologisk krigføring

Forsvaret skal studere jordprøver fra hagen til legionellasmittet bergenskvinne. – Vi skal utvikle metoder for å finne og identifisere biologisk trusselstoff.

Legionella

FORSVARET UNDERSØKER: Forsvaret skal nå hjelpe Haukeland Universitetssykehus å identifisere den sjeldne legionellabakterien som gjorde at en kvinne i 70-årene ble alvorlig syk tidligere i år.

Foto: NRK

Tidligere i sommer fortalte NRK at en bergenskvinne i 70-årene hadde blitt alvorlig syk av en svært sjelden legionellabakterie. Mattilsynet ga da Haukeland Universitetssykehus 17 jordprøver fra ulike steder i kvinnens hage, men klarte ikke å påvise at det var herfra kvinnen hadde blitt smittet av den sjeldne bakterien.

– Det at de ikke har funnet bakterien i jordprøvene, betyr ikke at den ikke er til stede. Det er mer bakterier i ett tonn jord enn det er stjerner i et galaksesystem. Så dette er som å leite etter nåla i høystakken, forklarte Lise Øvreås, professor i geomikrobiologi ved UiB, til NRK den gangen.

Vi er interessert i de egenskapene hos legionella som gjør at folk blir syke.

Tone Aarskaug, sjefingeniør ved Forsvarets forskningsinstitutt

Fikk telefon fra Forsvaret

Nå har sykehuset funnet en legionellabakterie i kompostjorden fra kvinnens hage, men er ikke sikre på om det er den sjeldne legionellatypen.

Øyvind Kommedal

SJELDEN VI SER DETTE: Forklarer overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Øyvind Kommedal.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Sannsynligvis er det ikke spesielt dårlig nytt. Det er mange hjemmekomposterere i dette landet, og det er ekstremt sjelden at vi ser dette. Jeg driver med hjemmekompostering selv, og har tenkt å fortsette med det uten å være så veldig bekymret, sier overlege i mikrobiologi, Øyvind Kommedal.

Etter at reportasjen ble sendt på NRK ble Kommedal kontaktet av Forsvarets forskningsinstitutt. Nå nå er jordprøven sendt dit for videre analyser, og for å se om det var herfra kvinnen ble smittet.

– Hva tenkte du når du ble kontaktet av Forsvaret? Biologisk krigføring?

– Nei, men man lurer selvfølgelig på hvorfor Forsvaret er interessert i legionella.

Internasjonalt arbeid mot biologisk terrorisme

– Grunnen til at vi er interessert i legionella og har arbeidet mye med det, er at vi bruker den som en modell for luftbåren smitte, sier sjefingeniør ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tone Aarskaug.

De er involvert i internasjonalt arbeid mot biologisk terrorisme, og har avansert utstyr for å analysere ukjente biologiske prøver.

Vi har ikke vært borti denne typen jordbundet legionella før, det er derfor vi er interessert i å se på disse prøvene.

Tone Aarskaug, sjefingeniør ved Forsvarets forskningsinstitutt

– Vi vil helst ikke bruke ordet krigføring. Det er heller snakk om å utvikle metoder for å finne og identifisere biologisk trusselstoff, sier hun.

– Vi er interessert i de egenskapene hos legionella som gjør at folk blir syke. Vi har ikke vært borti denne typen jordbundet legionella før, det er derfor vi er interessert i å se på disse prøvene.

Så langt har Forsvaret startet bakteriedyrking og amøbeforsøk, og gjort klart for DNA-analyse av hagejorda fra Bergen.

– Vi er i gang med analysering, og vil gå videre med nye analyser av prøvene. Så langt er vi uten resultater, men vi vil prøve å få gjort oss ferdig med disse prøvene ferdig analysert i løpet av de nærmeste ukene, sier Aarskaug.

Ei eldre bergenskvinne har blitt alvorleg lungesjuk av ein svært sjeldan legionella-bakterie. Ekspertar prøver no å finna ut kor smitten kom frå. Mest truleg er det hagejord.

BAKGRUNN: Tidligere i sommer forsøkte Haukeland Universitetssykehus å identifisere for den sjelden legionellabakterien kom fra.