NRK Meny
Normal

– Jeg sitter igjen med en god følelse

Tidligere Kosovo-soldat Hans Bjarne ble kalt inn til møte med veteraninspektøren i Forsvaret. – Det var et veldig positivt møte, forteller han.

Robert Mood og Hans Bjarne

GOD DIALOG: Både veteraninspektør Robert Mood (t.v) og Hans Bjarne var fornøyde med møtet.

Foto: Jørgen Eide

– Vi hadde en god dialog. Jeg er spent på å følge de konkrete tiltakene Forsvaret sier at de nå skal gjennomføre, sier Hans Bjarne i det han kommer ut fra møtet med den øverste sjefen for veteranene i Forsvaret, Robert Mood.

Hans Bjarne jobbar til dagleg som dykkar

BLE INNKALT: Hans Bjarne fikk invitasjon til møtet etter at han snakket til NRK om sine bekymringer.

Hjernesvulsten til Hans Bjarne

BLE SYK: Hans Bjarne fikk en stor svulst på hjernen noen år etter at han var i Kosovo. Flere Kosovo-veteraner har meldt om lignende sykdommer.

Foto: Privat

– Jeg fortalte Mood min historie, og hva jeg har gått gjennom. Han har informert meg om tiltak som skal iverksettes, mye på bakgrunn av denne saken, forteller den tidligere Kosovo-soldaten.

– Ville høre historien med hans ord

Hans Bjarne fikk en svulst på hjernen noen år etter at han tjenestegjorde i Kosovo. Han har stilt spørsmål om svulsten kan skyldes stråling fra utarmet uran under utenlandsoppholdet.

Veteranen sendte flere bekymringsmeldinger til Forsvaret, uten å få noe svar . Etter at veteraninspektør Robert Mood hørte hans historie, innkalte han Hans Bjarne til et møte.

– Jeg ønsket å høre historien hans med hans egne ord. Han er en kollega som har en historie som kan gi oss lærdom når vi jobber videre med slike typer saker, sier Mood.

– Historien til Hans Bjarne er uttrykk for at tjenestegjøring på Balkan kanskje er noe vi bør se nærmere på., legger han til.

Les også: Skal helsesjekke Kosovo-soldater

Skal se nærmere på risikoene

I forkant av møtet var Hans Bjarne spent på hva veteraninspektøren ønsket å vite, hvordan han tenker veien videre, og hva han kan gjøre i denne saken.

– Hans Bjarne veldig opptatt av at aktuelle risikoer som han kan ha vært utsatt for, både på Balkan og i sin tjeneste i Forsvaret, blir holdt øye med. Slik har man mulighet til å treffe tiltak, dersom man ser om det er risikoer som må tas mer alvorlig. Dette skal vi nå iverksette helt spesifikt, sier Mood.

I etterkant av møtet med veteraninspektøren sitter Hans Bjarne igjen med følelsen av at Forvsaret tar saken hans alvorlig.

– Jeg har fått inntrykk av at de er veldig interessert i å ta vare på veterenane etter endt utenlandstjeneste. Jeg sitter igjen med en god følelse, og det var et positivt møte for meg personlig, sier Hans Bjarne.

Les også: Flere Kosovo-veteraner frykter at stråling har gjort dem syke

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.