NRK Meny
Normal

Forsvarer BTs Muhammed-publisering

- Fordi BT bare kommenterer saken, mener lederen for islamsk kultursenter i Bergen.

Amir Hasan
Foto: Espen Hatlestad / NRK

- Jeg skylder ikke på BT, egentlig. Jeg skylder på den svenske avisen (Nerikes Allehanda) som først trykte tegningen. BT kommenterer bare denne saken, og for dem er det bare en frisk sak, sier leder for islamsk kultursenter i Bergen Amir Hasan.

- Så når andre har trykket det først, så er det greit at andre gjør det?

- Hvis de gjør det for å kommenterer saken, ikke bare trykker tegningene for å provosere, så er det greit. For Norge er et fritt land, og vi må respektere reglene i Norge. Men likevel må de ha litt respekt for oss, og gjør de det, så respekterer vi dem også.

- Dumme mennesker

- Hva sier muslimene i Bergen om tegningene når dere diskuterer dem?

- Vi tenker at det enten er dumme mennesker som gjør det, eller folk som prøver å provosere muslimer. Kloke mennesker skal ikke gjøre dette, for det kan skape masse problemer på grunn av små ting. Selvfølgelig er vi mot dette som Al-Qaida har sagt at de skal ødelegge IKEA og Volvo og Ericsson og sånn, for vi skal ikke svare på denne måten, vi skal svare på en sivilisert måte. Vi må skrive tilbake eller demonstrere på en fredelig måte, ikke sånn brenning av flagg og sånne ting, sier han.

Bergens Tidende trykket ikke de danske Muhammed-tegningene forrige gang, men denne gangen valgte de altså å publisere kunstneren Lars Vilks sine karikatur ved å knytte den til en kommentar skrevet av debattredaktør Hilde Sandvik.

Nå er det utlovet en belønning på 150.000 dollar til den som tar livet av Vilks på samme måte som man slakter en sau. Tilsvarende er det utlovet 50.000 dollar for å ta livet av sjefredaktøren i Örebro-avisen Nerikes Allehanda som trykte tegningen.

Har en god følelse

Men sjefredaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, sier avgjørelsen var nøye gjennomtenkt.

- Det er tre grunner til at jeg mener denne saken skiller seg fra den vi hadde sist med bråket i Danmark. For det første fikk kunstneren (Lars Vilks) støtte fra viktige muslimske miljø i Sverige. For det andre er dette en tegning som er langt mer uskyldig enn det de fleste danske tegningene var. For det tredje har vi denne gangen hatt en mulighet til å forberede oss på en diskusjon om hvor grensen går.

Jeg har en god følelse av denne avgjørelsen, og så vidt meg bekjent har vi ikke fått noen reaksjoner heller, sier Hålien.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik