Hopp til innhold

Måtte planlegge skoleåret på tre timer

BERGEN (NRK.no): Over 1000 elever kom i dag til sin første normale skoledag på Bergens nye storskole. – Vi har mistet all tid til planlegging av nyåpningen, sier rektor.

Over 1000 elever kunne i dag gå til sin første normale skoledag etter at streiken er over.

SE VIDEO: Første normale skoledag på Bergens nye videregående skole. Foto/redigering: Kjell Jøran Hansen

Hundrevis av elever strømmet i dag inn portene på Amalie Skram videregående skole i Bergen, til den første normale skoledagen noensinne.

Den splitter nye skolen har sitt aller første skoleår, men de over 1000 elevene har fått en svært redusert oppstart. Med 30 av 100 lærere ute i streik har bare en liten del av undervisningen kommet i gang.

Vi har aldri sett så mange elever, og ikke minst lærere, siden skolen åpnet.

Andreas Sundfjord, elev

All planlegging har gått i vasken, forteller rektor Bjørn Lyngedal.

– Det har vært veldig uheldig. Vanligvis har man en eller to planleggingsdager, men vi skulle ha fem. Vi har mistet alle. I stedet har lærerne fått tre timer til planlegging, sier han.

– Vi har blitt godt kjent

Den langvarige streiken ble avblåst i går, etter at Kommunenes Sentralforbund og lærerorganisasjonene til slutt ble enige.

Elevene har hatt mye dødtid mellom timene, og de fleste vi treffer er glad for å være i gang som normalt.

Amalie Skram vgs

STORSKOLE: Splitter nye Amalie Skram videregående skole er Bergens nye storskole midt i byen. Skolen har det høyeste karaktersnittet i byen og har plass til over 1000 elever.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Det er godt å komme i gang i dag etter en lang sommerferie, sier Silje Hamre, som går i første klasse ved den nye skolen og kommer fra Rothaugen ungdomsskole.

Hennes klasse har ikke blitt rammet så hardt av streiken, fordi mange av lærerne deres ikke ble tatt ut i streik.

– Flere er medlem av et annen fagforbund, for eksempel kontaktlæreren vår. Derfor har vi vært her mye de siste ukene. Da har vi blitt godt kjent, både med hverandre og rundt på skolen.

– Knapt møtt klassekameratene

Andre elever har nesten ikke vært på skolen mens lærerstreiken har pågått. Aleksander Båtveit gikk før på Os videregående skole og gir streiken skylden for at han fremdeles ikke kjenner mange.

– Jeg har knapt møtt de jeg skal gå i klasse med og kjenner fremdeles veldig få. Det er synd. Jeg håper vi kommer fort inn i det nå, og at ting normaliserer seg. Det er på tide å komme i gang.

Andreas Sundfjord merket at det var mer folksomt i gangene på skolen.

– Det er definitivt flere folk i dag. Vi har aldri sett så mange elever, og ikke minst lærere, siden skolen åpnet, sier Sundfjord.

Rektor Bjørn Lyngedal på Amalie Skram videregående skole sier all planlegging av det nye skoleåret har gått i vasken.

SE VIDEO: Rektor Bjørn Lyngdal merker godt følgene av streiken når hverdagen nå er kommet i gang.

Kritisk til streiken

Tusen elever skal være på plass på den nye skolen ved Nygårdstangen i løpet av dagen. Rektor er spent på logistikken.

– Vi lurer jo på hvordan elevene kommer til å bevege seg i bygget. Det er jo bygget for at så mange skal være her samtidig, men det blir rart å se i dag.

Han mener lærerkonflikten kom til enighet på overtid. 70 lærere ved skolen har vært ute i streik siden 11. august, mens 30 lærere har forsøkt å holde hjulene i gang den siste tiden.

– Jeg er kritisk til at vi ble rammet så hardt og så tidlig. De kunne ventet med å ta ut så mange – i alle fall til vi var ferdig med planleggingen. Tre store skoler, miljøer og kulturer skal finne sin plass og hverdag i den nye skolen. Vi hadde trengt all den tiden vi hadde, sier rektor Bjørn Lyngedal.