Morten ble historisk bilist - igjen

Morten Reiersen var den første som betalte bompenger i Trekantsambandet. Tolv år senere fikk han første gratisturen på samme sted.

Morten Reiersen

GRATISPASSASJER: – Dette var uventet og kjekt, sier Morten Reiersen, første gratispassasjer på Trekantsambandet.

Foto: Mikal Lerøen / NRK

– Det var veldig hyggelig å få kjøre her gratis.

Det sier Morten Reiersen etter å ha vært den første som kjørte gjennom Trekantsambandet gratis.

– Veldig kjekt å være først

Klokken 10.00 i dag stengte bomstasjonen på sambandet i Sunnhordland, som binder sammen kommunene Stord, Bømlo og Sveio.

Sambandet åpnet 30. april 2001, og da var Morten Reiersen førstemann som fikk prøve den splitter nye veien. På dagen tolv år senere fikk han igjen bli historisk med første gratispassering.

– Det var litt uventet da jeg fikk telefonen om å få være med i dag, men veldig kjekt. Jeg visste ikke om det, så det var veldig gøy, sier Reiersen etter markeringen i dag.

Han havnet midt i korpsmusikk, taler fra politikere og blomsterbuketter på Føyno i dag.

Stenging av bompenger på Føyn

HOVEDPERSON: Morten Reiersen har nettopp kjørt gjennom 7820 meter lange Bømlafjordtunnelen – og blir tatt imot av pressekorpset ved bomstasjonen.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Husker turen i 2001

Reiersen husker også godt turen for tolv år siden.

– Jeg hadde vært på familiebesøk i Bergen, og kjørte egentlig for å nå siste fergen. Men da jeg kom ned til Stord, ble jeg vinket til side og bedt om å vente. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men fikk snart beskjed om å kjøre gjennom og at jeg var førstemann.

– Det var boller, brus, fyrverkeri og veldig hyggelig.

Nedbetalt tre år før planlagt

Det bompengefinansierte sambandet skulle egentlig ta 15 år å betale ned. Men så mange biler har passert gjennom på E39 at det er ferdig nedbetalt allerede etter tolv år.

Sambandet er en viktig del av E39 mellom Stavanger og Bergen, og kuttet betraktelig ned på reisetiden da det sto klart i 2001. I dag kuttes også kostnaden på etappen, når bompenger på 65 kroner for personbiler og 130 for tunge kjøretøy forsvinner.

LES OGSÅ: Gunn har kravd bompenger i tolv år

Trekantsambandet i Hordaland

FERGEFRI: Trekantsambandet binder sammen Bømlo, Stord og Sveio sør i Hordaland, og er en viktig del av E39 på Vestlandet.

Foto: Sunde, Helge / Samfoto

I løpet av de tolv årene sambandet har eksistert, har 21 millioner kjøretøy passert bomstasjonen, som ligger på Føyno. De har betalt totalt 1,6 milliarder kroner i bompenger og bidratt til en rekordrask nedbetaling av samferdselsprosjektet.

Morten Reiersen har selv brukt Trekantsambandet mye.

– Og nå kommer det nok til å bli enda mer, sier han.