NRK Meny
Normal

Over 100 skadde nordmenn må flys hjem hver vinter

Dobbelt så mange nordmenn skader seg på ski i vinterferien som ellers i året. Et økende antall skiulykker skjer i eksotiske skiland som Japan og Kirgisistan.

Niseko in Hokkaido

EKSKLUSIVT: Niseko i Hokkaido, Japan er blitt et nytt skieldorado for skiglade nordmenn som ønsker å prøve noe helt nytt. Av og til går det galt, og da koster legebehandling og hjemtransport dyrt.

Forsikringsbransjen forbereder seg på et hundretalls skiulykker i vinter- og påskeferien, som nå står for døra. Ifølge Europeiske Reiseforsikring vil 120 nordmenn pådra seg skiskader i utlandet i vinter.

Å frakte noen hjem på båre ledsaget av lege koster fort flere hundre tusen kroner.

Emma Elisabeth Vennesland, Europeiske reiseforsikring

Skadestatistikken til Europeiske viser at vi ikke lenger bare reiser til klassiske skidestinasjoner i Norge og Mellom-Europa.

– Nordmenn velger ikke bare Alpene, USA og Canada, men også mer utradisjonelle skisteder i Iran, Japan, Kirgisistan og Spania. Dette er en helt ny tendens, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske til NRK.

Brudd i ankler, bein og armer, samt kneskader, er de vanligste utfallene.

Skiløper med brukket fot på fly

ULYKKESFUGL: Denne skiløperen sitter med brukket fot på flyet hjem til Norge. Bildet er tatt ved en tidligere syketransport og gjengitt med tillatelse fra forsikringsselskapet.

Foto: Tryg

Reiser uten forsikring

– Vi ser at skadene i Mellom-Europa ofte fører til operasjon på stedet. Vi har hatt skader både i Japan og Kirgisistan, der nordmenn reiser for å kjøre offpist. Å frakte noen hjem på båre ledsaget av lege koster fort flere hundre tusen kroner, sier Vennesland.

Den dyreste skaden selskapet tok hånd om i fjor skjedde i USA og kostet 3,1 millioner kroner.

Les også: Nordmenn risikerer millionsøksmål etter alpetur

65 prosent av alle nordmenn som skal på vinterferie har helårsforsikring, mens sju prosent har forsikring gjennom kredittkortet. 22 prosent, altså over en én av fem, reiser uten reiseforsikring.

– Da får du ingen dekning hvis du blir syk eller skadd, mister flyet, blir robbet eller bagasjen forsvinner.

Emma Elisabeth Vennesland

HJELPER ULYKKESFUGLER: Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Pressefoto

Halvparten ferierer i Norge

Tre av ti nordmenn skal på vinterferie i år, mens 15 prosent ennå ikke har bestemt seg, viser en fersk undersøkelse som YouGov har gjort for Europeiske.

Halvparten av oss velger vinterferie i Norge, enten hytte eller annen skidestinasjon. Resten reiser til utlandet og velger dette:

  • Varmere strøk i Syden (7 prosent)
  • Storbyferie (6 prosent)
  • Skiferie i utlandet (2 prosent)

Les også: – Spesielt viktig med god forsikring på lange reiser

– Nordmenn er født med ski på beina, og fortsatt er vinterferie for mange synonymt med snø og ski. Likevel er det interessant å se at badebukse og joggesko blir stadig mer populært i vinterferien, sier Vennesland.

Ski i Japan

JAPANSK PUDDER: Telemarkentusiast Jan Inge Hellesmark fra Stavanger tester pudderføret i Japan jula 2015.

Foto: Anne Solveig Tønnesen

«Knokkelekspressen»

Forsikringsselskapet Tryg har allerede forhåndsbestilt syketransport på fly hjem fra Østerrike, Sveits og Frankrike. Internt kalles denne transporten for «Knokkelekspressen» og har eksistert i flere år.

– Det er i hovedsak snakk om hjemtransport av danske kunder. En og annen nordmann og svenske må også fraktes på båre eller i ambulansefly, men danskene er i særklasse mest utsatt, sier Trygs skadeekspert Roy Vetaas til NRK.

Han legger til at det er menn i alle aldrer som oftest skader seg på ski.

– Kanskje de overvurderer sine egne ferdigheter, sier Vetaas.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik