Hopp til innhold

Formidabel økning i Trolltunga-turismen

– De siste tallene viser en formidabel økning, nesten 90 prosent på to år, sier naturoppsyn Olaf Bratland.

Turister på Trolltunga

SELFIE-KØ: Slik så det ut på Trolltunga en tilfeldig augustdag i 2016. Denne dagen var det cirka én time ventetid for å komme ut på «tunga» for å få tatt det obligatoriske selfie-bildet.

Foto: Asle Hella / NRK

50 082 fotturister gikk til Trolltunga i perioden 6. juni til 21. august. Sommeren for to år siden gikk 26 761 personer til Trolltunga, i samme periode. Det er en økning på over 87 prosent.

I tillegg kommer alle som går turen på våren og forsommeren og alle som skal dit i høst. For hele 2016 er det anslått at tallet kan nærme seg 100 000.

– Ikke overrasket

Det er Statens naturoppsyn som, på oppdrag fra Fylkesmannen i Hordaland, teller fotturistene på stien til og fra det nå verdenskjente «selfie-stedet».

– Vi er ikke overrasket. I hvert fall ikke dem som driver med frivillig innsats i området, sier Olaf Bratland i Statens naturoppsyn.

Han har sett økningen år for år. I dag la han frem de ferske tallene for redningsmannskaper, politiet og andre som er berørt av Trolltunga-trafikken. De var samlet til evalueringsmøte i kommunestyresalen i Odda.

Deltakere på møte om økt turisme til Trolltunga, i kommunestyresalen i Odda

EVALUERING: Folk fra Odda kommune, Statkraft, politiet, Røde Kors, turistinformasjonen og Trolltunga Active er samlet for å diskutere den økte turismen til Trolltunga.

Foto: Tale Hauso / NRK

19 aksjoner til nå i år

Så langt i år har Røde Kors Hjelpekorps vært involvert i 19 aksjoner ved Trolltunga. I hele fjor var det 21 redningsaksjoner i området.

Les også: Her blir utmattede turister reddet ned fra Trolltunga midt på natten

Nye skilt til Trolltunga

NYE SKILT: I år kom det på plass nye skilt som forklarer når det er tilrådelig å gå til Trolltunga.

Foto: Odda trykkeri/Odda kommune

Det kom lite nytt ut av dagens evalueringsmøte, men deltakerne var enige om at de nye informasjonsskiltene som kom på plass i år har vært til hjelp for turistene. Mobildekningen har også blitt bedre, og om kort tid kommer det nye nødbuer på plass.

Det er også enighet om å samle alle beredskapsetatene til et snarlig møte for å diskutere strakstiltak og veien videre for å hjelpe Trolltunga-turister som trenger hjelp.

Usynlige tellere i terrenget

– Trolltunga ligger i et nasjonalt villreinområde og derfor er det nødvendig å følge med på utviklingen, sier Olaf Bratland. Området er dessuten innfallsport for ferdsel videre inn i Hardangervidda nasjonalpark.

Han forteller at tellerne er skjult i terrenget og registrerer antall fotturister både på tur inn og ut fra Trolltunga.

Turismen til Trolltunga skjøt skikkelig fart etter at stedet i 2012 ble omtalt av nettstedet Tripadvisor som et av verdens mest spektakulære turmål.

De siste årene er stien forbedret, blant annet med nye trappetrinn i stein og ny skilting for hver kilometer som viser hvor langt du har gått og hvor langt det er igjen. I år er det lagt ut tykke klopper (tykke planker) over de mest gjørmete delene av stien.

Les også: Turistnæringen vil stenge Trolltunga på uværsdager