NRK Meny
Normal

Formel 1-håpet i pengetrøbbel

Thor-Christian Ebbesvik har fått flere tilbud om å kjøre i klassen under Formel 1 neste sesong. Problemet er at han må hoste opp 30 millioner kroner.

Thor-Christian Ebbesvik
Foto: privat

Sesongen i den Spanske Formel 3-serien i år har på mange måter vært en skuffelse. Ambisjonene om å vinne hele serien fikk seg skudd for baugen allerede tidlig i sesongen på grunn av mange problemer med bilen.

Men 25-åringen fra Bergen har likevel gjort inntrykk på team som har biler i klassen under superstjerner som Lewis Hamilton og Kimi Räikkönen i Formel 1.

Ikke gratis

Som nrkhordaland.no har skrevet tidligere har Ebbesvik hatt fem GP2-tester denne høsten og har også fått et muntlig tilbud om en toårskontrakt med Fisichella Motorsport, teamet til Formel 1-føreren Giancarlo Fisichella.

Problemet er finansieringen. For toårskontrakten med Fischicella koster den unge bergenseren 3,5 millioner Euro. Eller rundt 30 millioner norske kroner.

- Markedet for å få inn penger er ikke så bra for tiden. Men jeg gir ikke opp drømmen helt ennå likevel.

- Men du kunne vel tjent millioner som fører i andre bilsporter nå?
- Mulighetene er der, men da må jeg gi opp Formel 1-drømmen. Og det vil jeg ikke ennå, svarer 25-åringen.


Kan havne i World Series

Et annet tilbud som også har dukket opp de siste ukene er et sete i World Series. I forrige uke testet bergenseren for to ulike team og gjorde sine saker bra.

Plasseringsmessig ble det ikke all verden til slutt, men det tar veldig lang tid å sette opp bilen, eller tilpasse bilen til hver enkelt fører. Det går ut over tidene.
(artikkelen fortsetter under bildet)

Thor-Christian Ebbesvik

LENGRE ENN FORMEL 1: Bilene i World Series er de største som blir kjørt på bane i Europa.

Foto: privat

- Jeg slo førerne fra teamene jeg testet for begge dager. Og det virket som begge team var veldig fornøyd med det jeg gjorde både på banen og det jeg gjorde i forbindelse med oppsett av bilen. Det er alfa omega i denne sporten å kunne gi rette tilbakemeldinger til ingeniørene og mekanikerne om hvordan du vil ha bilen.

Enormt med tilskuere


World Series er en serie som ligger hakket over Formel 3 som han kjører i dag og like under GP2.
- Forskjellen er rundt hundre hester og noen sekunder per runde. Men det er absolutt et tilbud jeg vurderer seriøst. Løpene er ganske store og har et tilskuersnitt på over 100.000 per løp.

- Men er det ikke et lite steg ned med tanke på at du vil til Formel 1?
- Nei, egentlig ikke. Det er mange førere som har kommet rett fra World Series og til Formel 1. Dessuten kan jeg sikkert like godt kjøre én sesong i World Series og én i GP2, i stedet for å kjøre to sesonger i GP2. I en perfekt verden vinner jeg kanskje World Series og får dermed teste med Renault i Formel 1. Det er ett av godene til vinneren av serien, forteller Thor-Christian.

Venter på offisielt tilbud

Det ene teamet Comtec, som er sponset av finnske Red Devil, ønsker seg sterkt en skandinavisk fører. Ebbesvik håper å bli invitert til et møte med teamet i denne måneden.

Thor-Christian Ebbesvik

VENTER PÅ BEDRE TIDER: 25-åringen håper i det lengste at noen blar opp de 30 millioner kronene han trenger for å få et sete i GP2.

Foto: Jan Inge Ebbesvik/NRK

- Det er ikke gratis å kjøre World Series heller. Det koster rundt én million Euro hvert år. Men noen av teamene sponser mer enn andre, så vi får se hvilke tilbud jeg får fremover.


Føreren har også et tilbud om å teste et sete i den nyetablerte serien Formel 2. Serien fronter seg, i likhet med World Series og GP2, som en rekrutteringsserie til Formel 1.