Hopp til innhold

Forfengelige unge i gjeld

Nesten 20.000 unge sliter med betalingsanmerkninger. Ruinerer seg på utseendet, mener økonomiekspert.

Slips

– Unge blir lett fristet til å bruke penger på utseendet. Også penger de ikke har, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Magne Gundersen

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Foto: Sparebank1

Nesten 20.000 unge i alderen 18-24 år sliter med betalingsanmerkninger og skylder 585 millioner kroner, ifølge tall fra inkassobransjen.

Mange unge blir gjeldsslaver for å få et vakkert ytre, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Punger ut for skjønnhetspleie

– De bruker penger på skjønnhetspleie på kreditt, man har lyst på en behandling selv om man ikke har penger også drar man kredittkortet.

Gundersen mener fristelsen er for stor for de unge.

Og senere har de problemer med å betale tilbake. Vi ser at unge har betalings- eller inkassoanmerkninger. For en del er årsaken at de har brukt for mye penger på sånn type pleie og behandling.

I fjor omsatte frisører, hudpleiesalonger og lignende for nesten 800 millioner kroner i Hordaland. Summen er nesten femti millioner mer enn året før - en økning på 9,4 prosent - og Hordaland er dermed det fylket hvor bransjen har økt mest i hele landet.

LES: Menn står for skjønnhetsøkningen i Hordaland

LES OGSÅ: Bruker mer på utseende

Unge blir gjeldsslaver

Tall som inkassoselskapet Intrum Justitia har innhentet fra Bisnode, viser at 18.863 personer i alderen 18-24 år har en eller flere betalingsanmerkninger. Dette utgjør 4,2 prosent av aldersgruppen totalt i Norge.

Administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia mener dette er et urovekkende høyt tall.

– Det er svært alvorlig å få en betalingsanmerkning. Man havner egentlig på en økonomisk svarteliste, der blant annet bankene vegrer seg for å gi lån. Det kan også bli vanskelig å kjøpe forsikringer og å få avtale med leverandører av strøm og telefoni, sier hun i en pressemelding.

Personer med betalingsanmerkninger slutter ofte å åpne brev som har med regninger og inkasso å gjøre, opplyser hun. I stedet for å ignorere situasjonen og dermed forverre den på denne måten, oppfordrer hun folk med betalingsproblemer til å oppsøke hjelp, for eksempel ved å kontakte den man skylder penger og få i stand en avtale om nedbetaling.

Korsnes mener at mange økonomiske problemer kunne ha vært unngått hvis personlig økonomi hadde vært et obligatorisk fag i skolen.