NRK Meny
Normal

Vil ha pulver-forbud etter Karpe Diem-fadesen

Både Datarock og Turboneger har opplevd lignende pulverskandaler som Karpe Diem. – På tide å bytte ut pulverapparatene på norske scener, mener musiker Tarjei Strøm.

Delebilde Karpe Diem

ØYEBLIKKET: Her utløser den nå anmeldt mannen pulverapparatet på scenen under Karpe Diem-konserten i Bergen i helga.

Lørdagens konsert med Karpe Diem i Bergen endte brått da et brannslokningsapparat ble tømt på scenen. 4500 personer måtte evakuere og utstyr til millionbeløp ble ødelagt.

I 2008 opplevd trommeslager og NRK-ekspert Tarjei Strøm at en konsert ble avlyst på grunn av et pulverapparat som ble utløst da han spilte med Datarock under Ekstremsportveko på Voss.

– En luring i publikum fikk tak i et apparat og sprayet i vei. Luften ble dårlig, det var tungt å puste og vi måtte avlyse konserten. Etterpå måtte trommesettet mitt skrus fra hverandre og renses. Men det verste var all elektronikken som ble ødelagt, forteller Strøm.

For fremtiden bør man vurdere hvilke typer slokkeapparater man trenger, og hvor de skal stå plassert.

Tarjei Strøm, musikkekspert
Tarjei Strøm om Karpe Diem og pulverskandalen

OPPLEVDE I 2008 opplevd Tarjei Strøm at en konsert ble avlyst på grunn av et pulverapparat som ble utløst da han spilte med Datarock under Ekstremsportveko på Voss. I dag spiller han i andre band og er skeptisk til utplassering av pulverapparater nær dyrt teknisk utstyr.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Foreslår restriksjoner

Karpe Diem og konsertarrangør Uken bekrefter at det trolig ble ødelagt utstyr for millionverdier. NRK vet at hip hop-bandet har vært i kontakt med både Datarock og Turboneger, som begge har opplevd å få ødelagt utstyr på lignende vis, for å få råd.

– Brannsikkerhet på scenen er utrolig viktig og strengt, ikke minst fordi man bruker ulike pyroeffekter. Men for fremtiden bør man vurdere hvilke typer slokkeapparater man trenger, og hvor de skal stå plassert, sier Tarjei Strøm.

Han spiller i dag for andre band, blant andre Ralph Myerz, og jobber som radiomann i NRK.

Strøm får støtte av bransjekollega Jon F. Leiulfsrud, som på Facebook stiller spørsmål ved om det burde innføres forbud mot pulverapparat på konserter.

LES OGSÅ: Her pulveriserer han Karpe Diem-konserten

LES OGSÅ: Konsertarrangør får kritikk etter Karpe Diem-konsert

Datarock på valgkampåpning for Arbeiderpartiet

DATAROCK: Tarjei Strøm (til v.) og Datarock under en tidligere konsert.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ved normal bruk av pulverapparat vil man kunne berge mer enn hva man risikerer å ødelegge.

Bjørn Næs, Bergen Brannvesen

Brannvesenet: – Pulver slokker best

Seksjonsleder Bjørn Næs i Bergen Brannvesen vil ikke uttale seg spesifikt om forholdene under pulverkonserten, men legger til grunn at arrangørene valgte slokkeutstyr i henhold til risiko.

– Pulverapparat slokker i de fleste sammenhenger betydelig mer effektivt enn skum, og ved normal bruk vil man kunne berge mer enn hva man risikerer å ødelegge, sier Næs til NRK.

Karpe Diem-konsert avlyst

STILLE FØR STORMEN: Her er konserten i full gang og de 4500 i konsertteltet på Koengen i Bergen koser seg. Like etter oppstår kaoset.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Karpe Diem er midtveis i sin nasjonale turné og hadde åtte stopp igjen da bergenskonserten ble avlyst. Turneen skal etter planen avsluttes i Oslo 9. april.

Uken-sjef Mette Hole opplyser at de har fått to klager fra publikum som ønsker pengene tilbake. Uken avviser alle pengekrav og viser til force majeure. Dette støttes av Forbrukerrådet.

NRK har i dag vært i kontakt med Karpe Diems-manager Morten Andreassen for å høre hvordan bandet håndterer saken videre.

– Vi har ikke mer å si. Alt som skal sies er sagt i går, og vi ønsker saken død, er svaret.

På sin Facebook-side skriver bandet følgende:

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.