NRK Meny
Normal

Forbyr dårlige gatemusikanter

Bulgarias nest største by krever at gatemusikantene må ha musikkutdannelse med diplom hvis de skal få spille i hovedgaten. Oslo forbyr gatemusikk fullstendig på nedre del av Karl Johan på dagtid, mens Bergen tillater det på Torgallmenningen.

Gatemusikant

FORBYR GATEMUSIKK: Den bulgarske byen Plovdiv forbyr gatemusikanter uten diplom å spille i hovedgaten. I Oslo er det nå forbudt for alle på Karl Johan, mens Bergen har snudd og tillater det på Torgallmenningen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er den bulgarske allmennkringkasteren BNT som melder om de nye reglene i Plovdiv, ifølge VG.

I Bulgarias nest største by vil musikere bare få lov til å spille i byens hovedgate dersom de har en musikkutdannelse med diplom. Et annet område er reservert for folk uten formell kompetanse, men med dokumenterte musikkunnskaper.

Andre som vil spille på gaten må finne seg mindre sentrale steder å opptre.

Fikk «utallige klager» i Bergen

Dermed gjør Bulgarias nest største by det samme som byrådet i Norges nest største by har foreslått.

Torgallmenningen

VILLE HA FORBUD: På Torgallmenningen i Bergen.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Tidligere har flere gatemusikanter blitt bortvist fra gaten i Bergen, og i fjor høst tok byråd Eiler Macody Lund (Frp) til orde for å forby gatemusikanter på Torgallmenningen.

– Hovedgrunnen er utallige klager fra byens befolkning, butikker og næringsdrivende som opplever denne musikken som svært forstyrrende, sa Macody Lund.

Etter å ha møtt kritikk for forslaget, endte byråden imidlertid opp med å moderere det kraftig.

LES MER: Byrådet seier likevel ja til gatemusikk her

Følger Madrid

Musiker Egil Eldøen tok i 2013 til orde for lignende krav til musikerne som Plovdiv nå har innført.

– Nivået på gatemusikantene er veldig kritikkverdig, sa Eldøen, og foreslo en forhåndsvurdering av musikantene før de fikk spille.

Ifølge bystyret i Plovdiv følger byen med dette vedtaket etter flere andre Europeiske byer, blant dem Madrid.

Verken Visit Oslo eller Oslo Handelsstands Forening tar til orde for at gatemusikantene i Norges hovedstad skal måtte gjennomgå en audition eller oppfylle andre formelle krav før de får spille på gaten, skriver VG.

Helt forbudt på dagtid i Oslo

Men politiet i Oslo gjeninnførte 9. mars det generelle forbudet mot gatemusikk på Jernbanetorget og i nedre del av Karl Johans gate. Forbudet gjelder fra klokken 08 til 17 på hverdager, og varer til 30. mai.

Forbudet ble innført i fjor sommer da ansatte ved Bazar forlag, som har kontorer ved Jernbanetorget i Oslo sentrum, truet med å sykmelde seg på grunn av musikken, som de kalte «terror».

– Vi plages daglig av at det står musikere der ute og spiller. Særlig saksofon og blåseinstrumenter er det som tar livet av oss, sier forlagssjef i Bazar, Øyvind Hagen til NRK.

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås