NRK Meny
Normal

Forbund kritiserer bryllupsvedtak

Norsk forbund for utviklingshemmede mener Folkeregisteret viste dårlig vurderingsevne da det bestemte at paret kjent fra filmen «Kabal i hjerter» ikke får gifte seg.

Det var onsdag Folkeregisteret bestemte at utviklingshemmede Maybritt Stusdal Matre og Kåre Morten Watne ikke får inngå ekteskap.

LES MER OM SAKEN HER!  

 

Leder for Norsk forbund for utviklingshemmede sitt fylkeslag i Hordaland, Oscar Eide, kritiserer avgjørelsen til Folkeregisteret.

Han tror Folkeregisteret er redd for å la utviklingshemmede gifte seg.

– Jeg kan ikke forstå hva det ellers skulle være. Avgjørelsen er ikke nødvendigvis godt nok vurdert.

Eide mener utviklingshemmede har de samme rettighetene som andre mennesker, men at Folkeregisteret i denne sammenhengen behandler Matre og Watne som rettsløse.

– Lov og rett i samfunnet gjelder også for utviklingshemmede, faktisk også når det gjelder deres rettigheter til å gjøre det de ønsker. Det inkluderer også det å kunne gifte seg, sier Eide.

Kan be om legeerklæring

Hver gang noen vil gifte seg, må Folkeregisteret vurdere om vilkårene er til stede for at de kan gjøre det.

For eksempel må partene skrive under på at de vet hva det innebærer å inngå et ekteskap.

Hvis Folkeregisteret likevel er usikre, kan de be om en legeerklæring for å belyse saken nærmere – noe de har gjort i tilfellet Matre/Watne.

Det er publikumsservice ved Bergen ligningskontor som har ansvaret for Folkeregisteret i byen.

 – Vi vurderer den legeerklæringen som kommer inn i forhold til hva den sier om å forstå de juridiske følgene av å inngå et ekteskap, sier avdelingsleder Marita Gjengedal.

Hun understreker at det ikke er slik at utviklingshemmede ikke får lov til å gifte seg, men at dette er en vurdering som blir gjort fra tilfelle til tilfelle.

Gjorde rett

Eide i Norsk forbund for utviklingshemmede mener derimot at det er helt nytt at utviklingshemmede ikke får gifte seg.

– De har iallfall ingen praksis å basere avgjørelsen sin på.

Men førsteamunensis i familerett ved Universitetet i Bergen, Torstein Frantzen, mener Folkeregisteret gjorde rett da de innhentet legeerklæring for å vurdere om Watne har evne til normal forståelse av hva en ekteskapsinngåelse innebærer.

– Hvis denne erklæringen ikke bekrefter at partene har rettslig handleevne, så kan det heller ikke utstedes noen ekteskapsattest.