NRK Meny
Normal

– Folkeavstemningene er for kompliserte

Alternativene i folkeavstemningene på vestlandet blir for kompliserte til å gi et godt nok resultat. Det mener statsviter Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

KRITISK: Statsviter Frank Aarebrot er kritisk til folkeavstemninger med for mange alternativer. Da blir ikke resultatet nødvendigvis noe å forholde seg til.

Foto: NRK

– Det er jo helt utrolig at folket finner seg i så kompliserte meningsmålingsspørsmål, for det blir et veldig uklart resultat uansett hva folk gjør, sier statsviter Frank Aarebrot.

I kveld blir det klart fra folk syns om kommunesammenslåing, da det er folkeavstemning i Sunnfjord, Hyllestad og Solund. Dette følger NRK direkte på nett, hvor vi holder deg oppdatert på hva kommunene bestemmer seg for.

– Har du tre-fire alternativer, og ingen av dem får 50 prosent av stemmene, har politikerne stilt et spørsmål til folket som setter de i stand til å bestemme selv uten å ta hensyn til folket, sier Aarebrot.

Ikke nok til å fatte en beslutning

Han er kritisk til folkeavstemninger med flere valg, som gjør det vanskelig å få et klart svar utifra folkeavstemningen. Det blir for komplisert.

– Når de ulike alternativene ikke er ferdig utgreide, har da folket kunnskap nok til å fatte en beslutning?

– Det er ingen som har det. For du vil jo da i noen kommuner ta med Jølster i alternativene, selv om du ikke vet om Jølster stemmer ja eller nei, for eksempel. Her er det først og fremst et spørsmål om du vil være alene eller ikke, sier Aarebrot.

Det hadde vært enklere å gjøre det på den måten. Så lenge det er enkle og klare spørsmål å forholde seg til i en folkeavstemning, går det greit, mener Aarebrot.

Ideologi og geografi

Men høy valgdeltakelse i forhåndsstemmingen imponerer Aarebrot.

– Det tyder på et stort engasjement. Så uansett hva resultat, så vil det være et solig mandat hvis dette kan type på rekordhøy valgdeltakelse, sier han.

– Hvorfor er engasjementet så stort?

– Det handler om terretorium vet du. Og for vestlendinger, der handler det vel så mye om ideologi som geografi, sier Aarebrot.

4. april får du vite kva innbyggjarane i ni kommunar i Sogn og Fjordane meiner om kommunereforma.

DIREKTE: Både på nett-TV og radio blir det direktesending mandag når resultene fra de spennende folkeavstemningene og innbyggerundersøkelsene om kommunesammenslåing. Programlederne Stian Sjursen Takle og Gro Ravnestad får besøk av en rekke gjester i studio.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.