Følte seg latterliggjort av politiet da hun prøvde å si at datteren ble drept

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): «Jeg vet hvem som drepte datteren din», sa mannen som ringte Kristina Sviglinskaja anonymt fra en telefonkiosk. Få uker senere henla politiet saken, og slo fast at Monika hadde tatt sitt eget liv.

Kristina og Valerija

SINT OG SKUFFET: Kristina Sviglinskaja forklarte i retten i dag at hun ble sint og skuffet da politiet i august 2012 henla saken om Monikas dødsfall. – Det som var mest vondt, var at de så på det som selvmord, sier 33-åringen, som har moren Valerija med seg i retten.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

«En kan gjøre hva som helst for å overbevise henne, uansett tror hun ikke på at Monika har gjort det selv».

Det skriver politiet i loggen fra avhøret av Kristina Sviglinskaja 29. mars 2012 – det siste avhøret av moren før Monikas dødsfall i august ble henlagt som selvdrap.

Fire år senere står altså Donatas Lukosevicius (34), som moren allerede dødsdagen pekte på som mulig drapsmann, tiltalt for å ha tatt livet av åtteåringen.

I retten tirsdag gikk aktor Benedicte Hordnes løs på politiets behandling av den etterlatte moren i det aktuelle avhøret.

Etterforskerne i saken har i ettertid erkjent overfor Spesialenheten at konklusjonen om selvdrap «langt på veg var trukket» før Kristina kom til politihuset denne dagen, og at formålet med avhøret var å fortelle henne at etterforskningen gikk mot slutten.

– Jeg sa det bare var rent tull

Avhøret pågikk i nær seks timer, med avbrekk for en lunsjpause. Men politiet klarte ikke å få Sviglinskaja til å akseptere at datteren hadde tatt sitt eget liv.

– De prøvde på en måte å overbevise meg. Jeg sa at det bare var rent tull, at det ikke var mulig på noen som helst måte at et barn på åtte år kunne ta livet sitt, knuse vinduet i døra og gå over de glassbitene uten å få noen skader, sier Sviglinskaja i retten.

Spesialenheten slår i sitt påtalevedtak mot Hordaland politidistrikt fast at det aktuelle avhøret «fremstår som en bekreftelse på at selvdrapsteorien var dominerende i politiets arbeid og tenkning i saken».

Aktor og politiadvokatene i retten

GIKK GJENNOM DET SISTE AVHØRET: Aktor Benedicte Hordnes sier hun kan se av avhørsloggen at politiet i den første etterforskningen argumenterte for selvdrap.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Politikvinnen hadde et ironisk uttrykk og spiste nøtter

Sviglinskaja og bistandsadvokat Stig Nilsen reagerte også sterkt på oppførselen til politiet i avhøret.

Sviglinskaja har forklart at den kvinnelige politibetjenten som foretok avhøret, spiste nøtter og satt med et ironisk uttrykk i ansiktet, mens de snakket om hvordan datteren kunne ha tatt sitt eget liv.

– For meg virket det som en fornærmelse, sier Monikas mor i retten.

Aktor Hordnes understreker at dette var det siste avhøret før henleggelsen, og spør hvordan Kristina opplevde det.

– Jeg fikk inntrykk av at de hadde bestemt seg for at det var selvdrap. De begynte å snakke om at slike ting skjer når barn leker, svarer Monikas mor.

«Ikke så lett å etterforske slike ting»

Hun sier at hun opplevde politiet som likegyldige, og følte at de ikke hørte på hva hun hadde å si.

Kristina ga i avhøret tydelig uttrykk for at hun ikke trodde datteren kunne ha tatt av vindussprossen på utgangsdøren, knust ruten, strødd krydder utover leiligheten, knyttet beltet og tatt sitt eget liv.

Gangen Monika

FUNNET DØD: I denne gangen ble Monika (8) funnet død. Moren har forklart at hun la en dyne over datteren, la henne i fanget, strøk henne over håret og kysset henne.

Foto: politiet

Hun ba også politiet om svar på hvordan de forklarte Facebook-meldingen hun hadde fått, med informasjon om hva som var stjålet fra leiligheten Monika døde.

– Da sa de at etterforskningen fortsatte, men at det ikke er så lett å etterforske slike ting, sier Kristina i retten.

– Ville ut med selvdrapskonklusjonen for å berolige folk

Vel fire måneder senere ble saken henlagt. Hordaland politidistrikt har i ettertid fått 100.000 kroner i foretaksstraff av Spesialenheten.

I vedtaket viser de blant annet til at måten politiet i avhøret gjenga uttalelsene fra en psykolog de brukte i saken, gjør det «forståelig at Kristina Sviglinskaja oppfattet dette som et forsøk på å overbevise henne om at politiets vurderinger var de riktige».

Aktor Benedicte Hordnes kommenterer i retten at hun kan se av avhørsloggen at politiet argumenterte for selvdrap overfor moren.

– På slutten av avhøret blir du foreholdt at politiet må informere befolkningen og pressen om hva de har kommet frem til, og at fokuset vil være på at det ikke går en gjerningsmann løs, sier Hordnes til Kristina.

– Ja, jeg husker det. Det skulle være for å berolige folk.

Donatas Lukosevicius

BRUKTE KREDITTKORT: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius brukte kredittkortet sitt i samme område og i samme tidsrom som telefonsamtalen til Monikas mor i juli ble tatt fra.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«Jeg vet hvem som drepte datteren din»

Tre og en halv måned etter dette avhøret, om kvelden 12. juli, ble Kristina oppringt fra et ukjent nummer. Stemmen i andre enden sa:

«Jeg vet hvem som drepte datteren din».

– Jeg gjenkjente stemmen. Da jeg ropte «Donatas, er det deg?», la han på. Da ble jeg veldig redd, forteller Sviglinskaja.

Dagen etter dro hun til politiet. Ifølge aktor Hordnes fremgår det av dokumentene at Sviglinskaja da forklarte at hun var 99 prosent sikker på at det var mannen som nå er drapstiltalt som hadde ringt henne.

Oppringningen kom fra en telefonkiosk på Bryggen i Bergen. Senere er det blitt kjent at Lukosevicius brukte kredittkortet sitt like i nærheten rett etterpå.

Sviglinskaja fikk en voldsalarm i tilfelle hun skulle bli overfalt. Noen uker senere ble saken henlagt.

– Hun lever i mine minner

Monikas mor sier hun har fått langt større tiltro til politiet etter den nye etterforskningen. Tapet av datteren er imidlertid noe hun uansett må bære med seg resten av livet.

– Men jeg husker henne i live, lekende, smilende. Hun lever i mine minner, sier Kristina Sviglinskaja.