Nytt asylmottak: – Mange frykter for barna sine

LANDÅS (NRK): Bergensere redde for å få asylmottak som nabo. – Der vi har opprettet mottak opplever vi at frykten og skepsisen forstummer ganske fort, sier Norsk Folkehjelp.

Folkemøte om asylmottak på Landås

SMEKKFULLT. Da møtet startet var aulaen i den gamle Lærerhøgskolen fullsatt. Rundt 300 personer ble avvist i døren. Ganske raskt ble det besluttet å arrangere opp ekstramøte. Mange bergensere er skeptiske til å få nye asylnaboer.

Foto: Thomas Hellum / NRK

I dag klokken 18.00 startet et informasjonsmøte arrangert av Bergen kommune og Norsk Folkehjelp på Lærerhøgskolen på Landås, der det skal åpnes asylmottak.

Flere hundre bergensere slapp ikke inn da folkemøtet startet.

Avdramatiserer

Folkemøte om asylmottak på Landås

AVDRAMATISERER: Driftsansvarlig Bendix Jørgensen i Norsk Folkehjelp.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Vi er for tidlig i planleggingen til å kunne gi tydelige svar på hvor mange flyktninger som skal innkvarteres her, sier driftsansvarlig Bendix Jørgensen i Norsk Folkehjelp.

– NRK har snakket med mødre som er engstelige for barna sine...?

– Veldig mange sier dette. Der vi har opprettet mottak opplever vi at rykten og skepsisen forstummer ganske fort. Det viser seg alltid å gå veldig bra, og at beboere på asylmottak er helt vanlige folk som ønsker å skjøtte sin egen hverdag.

Folkemøte om asylmottak på Landås

SMEKKFULLT. Da møtet startet var aulaen i den gamle Lærerhøgskolen fullsatt. Rundt 300 personer ble avvist i døren, men de får en ny sjanse klokken 19.30. Da er det satt opp ekstramøte.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Må arrangere ekstramøte

Da folkemøtet startet var aulaen i den gamle Lærerhøgskolen fullsatt. Rundt 300 personer var da sluppet inn, mens like mange måtte stå utenfor.

– Det er smekkfullt av folk her. Alle vil ha informasjon og mange ønsker å stille spørsmål, rapporterer NRK-journalist Anders Ekanger.

Nå er det bestemt at det blir et nytt møte klokken 19.30 for dem som ikke slapp inn.

Folkemøte om asylmottak på Landås

FULLT: Da møtet startet var aulaen i den gamle Lærerhøgskolen fullsatt. Rundt 300 personer var da sluppet inn, mens like mange måtte stå utenfor.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Trenger tusen nye plasser

– Det kommer 400 asylsøkere til Norge hver dag. Det skal etableres hundre akuttplasser hver dag for å ta unna pågangen, sier regiondirektør Atle Berge i UDI.

Ifølge Bergen kommune er lærerhøgskolebygget på 18.000 kvadratmeter. Det er langt fra nok.

– Vi har behov for å skaffe tusen mottaksplasser på Vestlandet de neste månedene. Vi har aldri tidligere opplevd et slikt behov, sier UDI-sjefen.

– Vi tror det er bra at Bergen kommune har et aktivt forhold til dette. Derfor har vi tatt jobben med å finne et egnet bygg for asylmottak. Vi mener at dette bygget egner seg. Staten har ansvaret for å finne akuttmottak, men kommunen skal ta seg av dem som får permanent opphold, sa byrådsleder Harald Schjelderup under åpningen av møtet.

Han forteller at kommunen skal følge opp helsehjelp, undervisning for flyktningbarna, men også personer i nabolaget som føler usikkerhet og har spørsmål.

– Vi ønsker å møte dere direkte og etablere samarbeid om videre dialog, sa byrådslederen til de fremmøtte.

Vil ta godt imot dem

En gruppe naboer tilknyttet ulike organisasjoner har allerede startet diskusjonen om hvordan man kan møte menneskene som kommer til byen.

– Vårt mål er å ta vare på det trygge lokalsamfunnet vårt, og samtidig ønske dem som kommer velkommen på en god måte. Kommunen og Norsk Folkehjelp har invitert til dialog og samarbeid, og det håper vi alle vil være med på, skriver nabogruppen i sin uttalelse.