Hopp til innhold

– Riktig å sende ut ekstremvarsel for «Aina»

Fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland mener meteorologene hadde god grunn til å sende ut varsel om ekstremvær forrige uke, selv om konsekvensene ikke ble så store som fryktet.

Sponheim

RIKTIG Å VARSLE EKSTREMVÆR: Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, mener det var riktig å varsle ekstremvær forrige uke.

Foto: Christian Lura / NRK

Det var torsdag kveld ekstremværet «Aina» traff Vestlandet. Vinden og nedbøren varte til et stykke ut på fredagen. I ettertid er det mange som stiller seg tvilende til om dette var noe ekstremvær. Fylkesmann Lars Sponheim er ikke enig:

– Når NVE og Meteorologisk institutt sender ute varsler på et av de to øverste nivåene med fargene rødt eller oransje, så bruker vi ordet ekstremvær om varselet. Tidligere varslet vi også på lavere nivåer, men nå prøver vi å unngå å varsle unødig.

Mye nedbør og vind

På forhånd var det varslet nedbør på mer enn 300 millimeter enkelte steder og sterk vind.

– Jeg mener det var god grunn til å varsle ekstremvær, noe det også ble, selv om det kanskje ikke var så kraftig som man kunne frykte, sier Sponheim.

Skøyte Sund Aina

TO SKØYTER FORLISTE VED KAI: Dette var det mest alvorlige som skjedde da ekstremværet «Aina» herjet i Hordaland fra torsdag kveld og utpå fredagen.

Foto: Cato Kristensen / NRK

Resultatet av «Aina» var at et par skøyter gikk ned vei på vestsiden av Sotra. Omfanget av skadene var ellers relativt begrenset.

– Det skal vi glede oss over. Samtidig får vi alltid i etterkant en diskusjon om det sendes ut ekstremvarsler for ofte og om det kan føre til at folk senker skuldrene for mye.

– Ja er det ikke fare for at det kan oppstå en «ulv ulv» effekt her slik at folk slutter å ta varslene på alvor?

Nei, jeg tror ikke det. Det går ikke ut slike varsler uten at det er nødvendig. Samtidig tror jeg nok at alle som arbeider med dette mener det er bedre å sende ut et varsel for mye enn ett for lite, sier Lars Sponheim.

Ekstremværet Aina kl. 7 fredag 8. des

«AINA»: Slik tok ekstremværet seg ut sett fra satellitt fredag morgen.

Foto: Met.no

Får støtte av meteorologene

Det er noe man er enig i ved Meteorologisk institutt. Vakthavende meteorolog, Mette Skjerdal, sa det slik da NRK før helgen spurte om det var riktig å sende ut ekstremvarsel, gitt de relativt begrensede konsekvensene:

– Vi må stå for det vi har gjort, og har ikke diskutert så mye internt om det var riktig. Men vi lager en rapport på ekstremvarslene i ettertid, og da vil dette bli vurdert.

Skjerdal påpeker at de gikk ut med et såkalt fase A-varsel allerede onsdag, og tror de manglende konsekvensene av ekstremværet kan ha sammenheng med at dette varselet ga folk tid til å forberede seg.

– Vinden dreide også raskere mot nordvest enn det prognosene viste torsdag, og dermed kom vinden inn i landet over en kortere periode enn ventet. Samtidig har det vært orkan på Folgefonna, sterk storm flere steder, kraftige vindkast særlig i fjellet, mye nedbør og høye bølger, sier Skjerdal.

Mette skjerdal

VIKTIG Å VARSLE FOLK: Mette Skjerdal er meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Foto: Anette Berentsen / NRK