NRK Meny
Normal

- De narkomane kommer ikke til Damsgård

Trass i store protester har Bergen kommune bestemt seg for å flytte helsetilbudet til de narkomane i Bergen til Damsgård.

Her skal Straxhuset ligge (Skjermdump Google Streetview)

Her i Damsgårdsveien 106 skal Straxhuset ligge fra neste år.

Foto: Skjermdump fra Google Streetview

Straxhuset må flytte ut av dagens lokaler på Florida innen utgangen av 2011. Nå har Bergen kommune bestemt at helsetilbudet til de narkomane skal flyttes til den andre siden av Puddefjordsbroen til et næringsbygg på Damsgård.

I følge Bergen kommune har 20 alternative steder blitt vurdert før valget falt på Damsgård.

– Noen huseiere har trukket seg på grunn av målgruppen, og andre alternativer har vært uaktuelle på grunn av beliggenhet, egnethet eller størrelse. Damsgård er det beste tilgjengelige alternativet, sier byråd for helse og inkludering, Hilde Onarheim i en pressemelding.

Ville ikke til Damsgård

Damsgård-forslaget har skapt store protester både hos den politiske opposisjonen og hos rusmisbrukerne selv. Hovedargumentet mot å legge Straxhuset til Damsgård har vært at huset vil ligge for langt borte fra Nygårdsparken, hvor store deler av rusmiljøet holder til.

I mars gikk ansatte ved Straxhuset og mange brukere i demonstrasjonstog i Bergen .

Vil miste brukere

Gruppeleder for SV i bystyret, Oddny Miljeteig, har tidligere foreslått for byrådet å legge Straxhuset til rådhuset .

Hun mener at turen over Puddefjordsbroen vil føre til at mange brukere ikke vil ha mulighet til å bruke huset.

– Avstanden og broen vil kunne gjøre Straxhuset i praksis utilgjengelig for de brukerne som trenger det mest. I så fall kan byen i praksis stå uten et Straxhus for de mest sårbare, utslitte og marginaliserte rusavhengige, sier Miljeteig i en pressemelding.

Miljeteig viser til at Straxhuset på sin nåværende adresse mistet brukere da bybanetraseen skulle bygges på veien som brukerne må krysse for å ta seg til huset. Den korte omveien fra Nygårdsparken til huset på Florida ble for lang for hele 600 brukere.

Les mer: Frykter for Strax-huset i Bergen

(artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil legge LAR til Engen

Mens helse- og sosialtilbudet vil bli flyttet til Damsgård, vil LAR-senteret flyttes til Teatergaten midt i sentrum. LAR står for legemiddelassistert rehabilitering, og ved senteret vil rusmisbrukere kunne få tilgang til legemidler som Subutex, Metadon og Subuxone.

- Brukere av LAR-sentrene forsøker å være i en stabil livssituasjon uten stoffmisbruk, og vi tilpasser derfor lokalene på Engen slik at LAR-senteret kan etableres der, sier Hilde Onarheim.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.