Hopp til innhold

Flere unge på «radikale» lister til kirkevalget

KNARVIK (NRK): Strid om likekjønnet vigsel fyller valglistene med flere unge. Daniel Kydland (21) står på den tradisjonelle valglisten. – Her blir de få unge nedprioritert, mener han.

Daniel Kydland (21) i Knarvik kirke

KANDIDAT: Daniel Kydland (21) står på valgliste til bispedømmerådet i Bjørgvin. – Man trenger unge til stede når kirken skal diskutere hvordan man skal nå ut til flere unge.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

Daniel Kydland fra Knarvik i Nordhordland har valgt å engasjere seg annerledes enn unge flest. Han stiller til valg til bispedømmerådet i Den norske kirke (DNK).

Kydlands hjertesak er at flere unge skal bli med i kirken.

– At det er få unge i kirken, er ingen hemmelighet. Og de trenger å være der når det diskuteres hvordan kirken skal nå de unge, både lokalt og nasjonalt, sier 21-åringen.

Men veien dit er ikke uten hindringer.

– De få unge på valglistene blir nedprioritert, mener Kydland.

Han mener unge kandidater settes for langt ned på kirkens tradisjonelle valglister. Den teorien støttes av en gjennomgang NRK har gjort.

Daniel Kydland (21) i Knarvik kirke

UNGDOMMER: Til vanlig er Daniel Kydland (21) involvert i ukentlig konfirmantarbeid og ungdomsarbeid i Knarvik kirke.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

Vanskelig å bli valgt

Til kirkevalget i høst setter hvert av de elleve bispedømmene i DNK sammen nominasjonskomitéer, som lager valglister til lokale sokneråd og bispedømmerådet.

Kydland står på denne «tradisjonelle» valglisten, som sjettekandidat til bispedømmerådet i Bjørgvin. Med så lav listeplassering skal det veldig mye til for at han får plass i rådet. De to andre «ungdomskandidatene» er enda lenger nede.

Kydland forteller at kirken har prøvd å rekruttere unge til valget, blant annet gjennom sosiale medier.

– Da burde det vært flere unge kandidater lenger opp på listene, sier han.

Men det er ikke alle som sliter like mye med ung rekruttering.

Ytterpunktene har flere unge

I tillegg til nominasjonskomiteens liste stiller Åpen folkekirke og Bønnelista til valg. Førstnevnte kaller seg liberale, og er for likekjønnet vigsel. Sistnevnte ble opprettet som en motreaksjon, og er konservative.

NRK har gjort en stor nasjonal gjennomgang av alle valglistene.

Den viser tydelig at de tradisjonelle listene sliter med å rekruttere unge, mens ytterpunktene klarer det i langt større grad:

  • Hele 1 av 3 lister fra nominasjonskomitéene har fylt de fem øverste plassene utelukkende med kandidater som er fylt 30.
  • 9 av 10 lister fra Bønnelista og Åpen folkekirke har én eller flere unge på topp fem.
  • Les også: Vil ha omkamp om kirkelig vigsel av likekjønnede
Aasmund Kvamme, leder nominasjonskomitéen i Bjørgvin

LEDER: Aasmund Kvamme leder nominasjonskomitéen i Bjørgvin.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

– Trenger de unge

Aasmund Kvamme, leder i nominasjonskomitéen i Bjørgvin, medgir at det er lite sannsynlig at det velges noen under 30 år fra valglisten deres.

– Vi har gått flere runder i komitéen. Jeg skulle ønske vi hadde flere yngre på topp, men det har vi altså ikke, sier Kvamme.

Han viser til at valglistene må følge en rekke regler, blant annet at minst 1 av 5 må være 30 år eller yngre, og minst 2 av 5 kvinner. I tillegg skal listen helst ha et geografisk og teologisk mangfold.

Kirkevalget avholdes 8. og 9. september. Først da får Kydland og Kvamme vite om det blir flere yngre som bestemmer i kirken.

– Vi over 50 år trenger at ungdommer utfordrer oss, medgir Kvamme.

NRK gjør oppmerksom på at journalisten er aktiv i menigheten Kristent Fellesskap Bergen, men ikke medlem i Den norske kirke.