NRK Meny
Normal

Flere søker hjelp mot spillavhengighet

Både spillbehandling.no og Akan opplevde en kraftig økning i antall henvendelser i fjor. – Spillavhengighet er et folkehelseproblem, mener eksperter.

Nettpoker (Illustrasjonsfoto)

ØKNING: Flere søker nå hjelp til å komme seg ut av spillproblemene.

Foto: colourbox.no
Tale Hauso
Journalist
Siri Løken, NRK Hordaland
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Ett googlesøk og mulighetene blir mange. Rune Mentzoni er forsker ved Universitetet i Bergen, og viser hvor lett tilgjengelig pengespill på nett er, og det er mange som blir fanget.

– Et fenomen som går veldig igjen er at man plutselig befinner seg i en situasjon der man har spilt for mer penger enn det som var tenkt, og da føler man at man må spille mer for å vinne tilbake det som er tapt, sier Mentzoni.

– Et folkehelseproblem

Rune Mentzoni

FOLKEHELSEPROBLEM: – Det er et omfattende problem og kan nesten kalles et folkehelseproblem, sier Rune Mentzoni er forsker ved Universitetet i Bergen.

Foto: Siri Løken / NRK

Flere søker nå hjelp til å komme seg ut av spillproblemene. Lavterskeltilbudet Spillbehandling.no opplevde en dobling i antall henvendelser i fjor, sier prosjektleder Magnus Eidem.

– Det er spillavhengige som hovedsakelig sliter med online kasino. Det er et omfattende problem og kan nesten kalles et folkehelseproblem, sier Eidem.

– Ikke samme person

Også Akan har de siste tre årene opplevd en dobling i antall henvendelser. Det er blant annet ledere og verneombud som tar kontakt fordi de er bekymret.

– De ser at det er en person som ikke fungerer på samme måte som tidligere. Personen kommer plutselig for sent, går tidlig og stikker av i pauser I tillegg er et tegn at det blir høgere sykefravær og at personen ikke konsentrerer seg likt som før, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege.

22.000 har et problem

Forskningen til Rune Mentzoni i Bergen viser at om lag 22.000 nordmenn har et problem med pengespill. Det er altså svært få av dem som har problemer som ber om hjelp.

– Det er nok ganske tabubelagt og mange som har spillproblemer føler nok en skam, forklarer Mentzoni.

Siste video

Programleiar Marte Rommetveit.
Fullastede lastebiler med stein må kjøre gjennom skoleområde på grunn av offentlige anbudsregler. – Totalt meningsløst, tordner naboer.
I kveldens sending kan du se at både Arbeiderpartiet og Høyre frir til Vestlandet i sin søken etter regjeringsmakt etter stortingsvalget i september,