Flere politifolk har status som mistenkt i Monika-saken

Flere politifolk i Hordaland har nå status som mistenkt for straffbare forhold, under etterforskningen av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Etterforskningen av politiskandalen nærmer seg slutten.

Monika Sviglinskaja montasje

MONIKA-SAKEN: 8 år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem i november 2011. Politiet henla saken som selvmord, til tross for protester fra politietterforsker.

Foto: Montasje / Privat/Presttun foto

Det var VG som først omtalte saken. Spesialenheten for politisaker har etterforsket politiet i Hordaland i flere måneder. Nå vil etterforskningen bli avsluttet om kort tid, sier advokat Halvor Hjelm-Hansen til NRK.

– Tre til fire personer har nå fått status som mistenkt i saken, sier etterforskningsleder Hjelm-Hansen til NRK.

De har tilknytning til etterforskningen av Monika-saken, men advokaten vil ikke si mer.

– Vi er fortsatt inne i etteforskningen, så det er ikke riktig av meg å kommentere hvilke roller de har hatt, sier Hjelm-Hansen.

Advokat John Christian Elden har sagt at Monika-saken nå bør etterforskes av et annet politidistrikt.

– Mistenkt, ikke siktet

Spesialenheten har gjort over 20 avhør de siste par månedene. Advokaten vil ikke si hvilke lovbrudd de er mistenkt for.

Monika Sviglinskaja

DREPT: Tre år etter at hun ble funnet kvalt i sitt eget hjem, har politiet siktet morens tidligere samboer for drap.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Vi ga dem status som mistenkt fordi etterforskingen og avhørene rettet seg inn mot dem. Statusen gir dem rettigheter, sier Hjelm-Hansen til NRK.

– Det trenger ikke være basert på vår vurdering av saken, slik det er når vi sikter en person.

Henla saken etter 9 måneder

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem i Sund, Hordaland 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som selvmord. En politietterforsker i Bergen reagerte sterkt på henleggelsen, og mente saken var dårlig etterforsket.

I mai 2014 ble saken gjenopptatt. Nå er morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettelig drap. Mannen nekter straffskyld.

Siste video

Meisterfinale på Brann stadion, ekstremistar på bygdene og eldre som må flyttast ut av kommunen for å få sjukeheimsplass. Dette er nokre stikkord for dagens sending. Programleiar Jan Børge Leirvik
Bergen stasjon, eller Jernbanestasjonen? Sterke meiningar i Vestlandsrevyen i dag. Her kan du også sjå at Bergen kommune vil ha folkedugnad mot bygningsforfall, og flyktningar slit med einsemd. 
Programleiar Jan Børge Leirvik.
På nytt vekker gatekunstner AFK oppsikt. Nå har han malt det som trolig er landets lengste «street art», laget av en enkelt kunstner.