Hopp til innhold

Vi kan få rekordmange kvinnelige ordførere

Antallet kvinnelige ordførere har økt jevnt de siste årene - og kan bli rekordhøyt etter høstens valg.

Kvinnelige ordførere

ÅTTE AV MANGE: Åtte av landets kvinnelige ordførere, fra 'kvinnefylket' Hordaland. Øverst til venstre med klokken: Jorunn Skåden (Sveio), Sigrid Brattabø Handegard (Jondal), Astrid Aarhus Byrknes (Lindås), Synnøve Solbakken (Kvinnherad), Liv Kari Eskeland (Stord), Kristin Handeland (Fedje), Kari F. Aakre (Osterøy), Gunn Berit Lunde Aarvik (Voss).

Foto: NRK

Totalt står omlag 800 kvinner øverst på valglistene til høstens valg, noe som er en økning siden 2007-valget.

Etter forrige valg var det 97 kvinnelige ordførere i Norge, noe som den gang var et historisk høyt tall.

Tror på ny rekord

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud, tror det ligger an til ny rekord denne høsten.

– Det kan være gode muligheter for det. Det kommer litt an på stemmefordelingen, fordi noen partier er flinkere til å sette kvinner på en høy plass enn andre, sier hun.

Narud mener uansett det burde vært langt flere kvinner på topplass rundt om i de 429 kommunene.

SV, KrF og Ap flinkest

– Jeg synst vi trenger så mange kvinner som mulig. Det ideelle ville vært om det var en fordeling på 50/50 både på ordførerplass og i kommunestyrene ellers.

Les også:

Og det er SV, KrF og Ap som er flinkest til å sette kvinner på topp. De tre partiene har kvinner øverst i henholdsvis 122, 103 og 126 kommuner.

Professor i statsvitenskap, Hanne Marte Narud

MOT REKORD: Statsviter Hanne Marthe Nard tror vi ender opp med rekordmange kvinne-ordførere, men mener vi har langt igjen.

Foto: NRK

Valgkampsjef Gro Akselsen i Ap håper velgerene ser at kvinnene har mye å bidra med i lokalpolitikken.

– Vi har ulike erfaringer og ulikt ståsted enn menn, og derfor er det viktig å få med deres perspektiv i politikken, sier hun.

Hordaland er fylket med flest ordførere i dag. Her kan Astrid Aarhus Byrknes (KrF) kan se tilbake på sin første ordførerperiode, etter at hun fikk toppvervet i Lindås kommune for fire år siden.

– Disse årene har vært utrolig kjekke, og jeg trives veldig godt. Men jeg syns det er mye ugjort, sier Aarhus Byrknes, som med sin førsteplass på partilisten også ønsker å fortsette i ordførersetet.

Oppfordrer til aktiv kvinne-fremming

Regjeringen har et eget program for å verve kvinner til lokalpolitikken, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Jeg er veldig spent på om det har bidratt til til å få fokus på å stemme kvinner opp og frem - både i parti og blant velgere - i de kommunene vi har dette prosjektet.

Navarsete oppfordrer velgerne til aktivt å stemme kvinner frem i høstens valg.

– Gi persontillegg til kvinner, få de opp og frem. Så må kvinnene også tørre å si ja, og ta imot de toppvervene. For også der ligger det noe.

Liv Signe Navarsete

MÅ SI JA: Det er ikke bare folket som må velge kvinnene. - Kvinnene må også tørre å si ja, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix