– Stormfront ansvarlig for hundre drap på fem år

Ni aktive medlemmer på det høyreekstreme nettstedet Stormfront er blitt drapsmenn på fem år. Mange nordmenn er fortsatt aktive på diskusjonsforumet hvor Anders Behring Breivik la inn flere tusen innlegg.

USA-KANSAS-SHOOTING/MEMORIAL People attend a memorial service at the Jewish Community Center in Overland Park

MINNESTUND: Tre mennesker ble drept palmesøndag av en høyreekstremistisk mann i Kansas City. Gjerningsmannen Frazier Glenn Miller antok de tre var jøder.

Foto: DAVE KAUP / Reuters

Breiviks nestkommanderende

AKTIV PÅ HAT-NETTSIDER: Massemorderen Anders Behring Breivik var aktiv på en rekke ekstremistiske nettsteder. I forkant av terrorhandlingene publiserte han manifestet sitt blant annet på Stormfront.

Foto: Junge, Heiko/Montasje NRK / NTB scanpix

Anders Behring Breivik skrev tusenvis av innlegg på nettstedet Stormfront i forkant av 22. juli-angrepene.

Nå har et advokatkontor med fokus på menneskerettigheter gått det høyreekstreme nettstedet nærmere etter i sømmene.

– Vi har gått fem år tilbake i tid, og funnet at ni av de mest aktive registrerte brukere på nettstedet har blitt drapsmenn i perioden, sier Mark Potok i Southern Poverty Law Center.

Godt etablert hat-nettsted

Øyvind Strømmen

EKSPERT: Øyvind Strømmen er en ledende ekspert på høyreekstremisme.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Stormfront er trolig verdens største diskusjonsforum for høyreekstreme og nynazister.

– Det er svært gammelt og etablert sett fra da internett-alderen begynte. Det ble etablert i 1995 av et tidligere medlem i Ku Klux Klan, sier journalist og forfatter Øyvind Strømmen, som er en av Norges ledende eksperter på høyreekstremisme.

På nettstedet, som favner bredt blant høyreekstreme verden over, spres det blant annet jødehat og såkalt antijihadisme, i tillegg til en ymse konspirasjonsteorier.

De ni aktive Stormfront-brukerne som Mark Potok har begått mord basert på høyreekstremistisk tankegods.

Fire av dem har begått drapshandlinger som er bredt omtalt i internasjonal presse:

  • Anders Behring Breivik drepte 77 personer i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Breivik skrev flere tusen innlegg på Stormfront.
  • Richard Andrew Poplawski drepte tre politimenn i Pittsburgh i 2009. Også han skrev mange innlegg på hat-nettstedet.
  • Den aktive Stormfront-debattanten Wade Michael Page drepte 5. august 2012 seks mennesker utenfor et sikhtempel i den amerikanske delstaten Wisconsin.
  • Senest palmesøndag Frazier Glenn Miller tre mennesker i Kansas City, som han (feilaktig) antok var jøder.

Ansvarlig for hundre drap

USA-KANSAS-SHOOTING/MEMORIAL People attend a memorial service at the Jewish Community Center in Overland Park

MINNESTUND: Tre mennesker ble drept palmesøndag av en høyreekstremistisk mann i Kansas City. Gjerningsmannen Frazier Glenn Miller antok de tre var jøder.

Foto: DAVE KAUP / Reuters

Ifølge Mark Polok er de mest ekstreme og aktive debattantene på nettstedet kollektivt ansvarlig for drapshandlinger som er begått av deres meningsfeller.

Årsaken er at diskusjonsforumet medlemmer tenderer til å fôre hverandres konspiratoriske tankesett, og oppildne til hatkriminalitet.

– Kollektivt er Stormfront ansvarlig for drapene til rundt 100 personer, sier Polok.

Han sier at Southern Poverty Law Center har sett mange norske brukere på forumet.

– Derfor er det så viktig at norske og europeiske myndigheter følger med på terrortrusselen fra ytre høyre, og ikke kun islamistiske grupper, sier han.

Også ekstremisme-ekspert Øyvind Strømmen er klar på at flere nordmenn er aktive brukere av nettsiden.

– Det er nordmenn der som blant annet forfekter nynazisme. Og vi vet jo av erfaring av nynazisme og vold henger sammen. Har man nynazister i et samfunn, så får man voldshandlinger før eller senere, sier Strømmen, som mener at det var den hatske nettdebatten som førte til 22. juli-tragedien.

Mange fra Skandinavia

Heidi Beirich, som er ansvarlig for prosjektet i Southern Poverty Law Center, sier til NRK at spesielt Skandinavia skiller seg ut som et område av verden hvor spesielt mange personer er innom Stormfronts diskusjonssider.

På nettstedet er et eget underforum etablert for de skandinaviske høyreekstremistene.

– Rundt 1800 personer logger seg inn på Stormfront hver eneste dag. Mange av dem er fra Norge og Sverige. Det er noe som skandinaviske myndigheter må ta på alvor, spesielt for å hindre fremtidige kopi-angrep av 22. juli-handlingene, sier Beirich.

Don Black, mannen som grunnla Stormfront i 1995, avviser imidlertid at nettstedet hans gir grobunn for hatkriminalitet og drapshandlinger.

Til ABC News hevdet han for to uker siden at den eneste grunnen til at funnene til Southern Poverty Law Center viser så høye tall, er at Anders Behring Breivik er inkludert.

– Han ble utestengt fra siden. Jeg er sikker på at ethvert stort nettsted har drapsmenn som registrerte medlemmer, sa Black.