Flere kollisjoner og utforkjøringer: Krevende føre på Vestlandet

Snø og glatte veier har resultert i flere kollisjoner og utforkjøringer. – Det er ikke en helt vanlig fredag ettermiddag på veiene, forteller politiet.

Utforkjøring i Myrkdalen

KJØRTE I GRØFTEN: Et vogntog kjørte av veien på rv. 13 i Myrkdalen. Det er planlagt å berge kjøretøyet i løpet av kvelden, og man må regne med at veien stenges i inntil 30 minutter av gangen.

Foto: Camilla Margareta Velsvik

Se en oppdatert oversikt over fjellovergangene i Sør-Norge lenger nede i saken.

SISTE: Det er innført kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet .

Snø og glatte veier resulterte i flere utforkjøringer og kollisjoner på Vestlandet fredag ettermiddag og kveld. Politiet ber folk kjøre etter forholdene.

I Stryn stenges flere fylkesveier fra klokken 21 i kveld grunnet fare for ras. Dette gjelder både fv. 722 Flo – Storesundet, fv. 723 Sande – Bødal og fv. 724 Sandnes – Rustøyane. Det vil bli gjort en ny vurdering lørdag morgen klokken 10, opplyser Statens vegvesen.

Laster Twitter-innhold

Flere kollisjoner

På fv. 57 på Hundvin i Lindås ble det meldt om en frontkollisjon like før klokken 17. To biler og tre personer var involvert, men det er ingen personskade, opplyser politiet.

Mellom Øystebø og Lundebø i Samnanger kolliderte to biler like etter klokken 16. En person er kjørt i ambulanse til legevakten som følge av ulykken. To andre personer er involvert, men de skal være uskadd.

Brannvesenet opplyser at det er svært glatt på stedet.

Vogntog og personbil kjørte av veien

I ettermiddag kjørte et vogntog av veien på rv. 13 i Myrkdalen. Vegtrafikksentralen opplyser at det er planlagt å berge kjøretøyet i løpet av kvelden.

– Bergingen vil tidligst starte klokken 17, og i den forbindelse vil det bli nødvendig å stenge veien flere ganger i inntil 30 minutter, fortalte trafikkoperatør Ronny Sleire.

På Voss ved Store Ringheim kjørte også en personbil av veien og havnet på taket. Føreren skal ha vært alene i bilen når uhellet skjedde, og ifølge politiet er han uskadd.

Bil på taket på Voss

HAVNET PÅ TAKET: På Voss kjørte denne bilen av veien i ettermiddag og havnet på taket.

Foto: Kjell Ove Norheim

Sleire i Vegtrafikksentralen forteller om typisk vinterføre også i lavlandet.

– Det er kommet en del snø både i lavlandet og innlandet og oppover fjellet. Det viktigste når det er slikt føre er at folk avpasser farten etter forholdene.

– Kjør etter forholdene

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Stein Rune Halleraker, forteller at det ikke er en helt vanlig fredag ettermiddag på veiene.

– Vi får inn flere meldinger om ulykker enn vi pleier. Når føret er slik det er nå ber vi folk om å ta det med ro og kjøre etter forholdene.

På fylkesvei 15 ved Skora stod et vogntog fast på veg opp mot Strynefjellet. Det skapte kø i fredagstrafikken.

Sleire i Vegtrafikksentralen forteller at slikt skjer hver gang det kommer en del snø.

– I en del tilfeller er ikke vogntogene godt nok rustet, og da er dette resultatet.

Snøen resulterer i krevende kjøreforhold, også i fjellet.

– I fjellet er det vind og redusert sikt grunnet snøbyger. Det betyr at det kan være litt krevende kjøreforhold, sier Sleire.

Dyranut 16.45

DÅRLIG SIKT: På rv. 7 over Hardangervidda er det mye snø og dårlig sikt. Bildet er tatt ved Dyranut like før klokken 17.

Foto: Statens vegvesen

Dette er vær- og føresituasjonen på fjellovergangene i Sør-Norge fredag klokken 22.35:

Øst-vest:

  • E 16 Filefjell: Åpent. Snø- og isdekke. Klokken 18:00 var det -8 grader, laber bris og snø.
  • E 134 Haukelifjell: Åpent. Snø- og isdekke. Klokken 18:00 var det -5 grader, frisk bris og lette snøbyger.
  • Rv. 7 Hardangervidda: Kolonnekjøring. Snø- og isdekke, redusert sikt og fare for glatte partier. Klokken 18:00 var det -9 grader, frisk bris og snøbyger.
  • Rv. 52 Hemsedalsfjellet: Åpent. Snø- og isdekke, redusert sikt på grunn av snøfokk. Klokken 18:00 var det -8 grader, laber bris og snø.
  • Fv. 50 Hol-Aurland: Åpent. Snø- og isdekke, stedvis redusert sikt på grunn av snøfokk. Klokken 18:00 var det -5 grader, laber bris og snø.
  • Rv. 15 Strynefjellet: Åpent. Stort sett snø- og isdekke, fare for glatte partier. Klokken 18:30 var det -8 grader, sør-vestlig laber bris og oppholdsvær.

Andre fjelloverganger i Sør-Norge:

  • E6 Dovrefjell: Åpent. Stort sett snø- og isdekke, fare for glatte partier. Klokken 18:30 var det var det -10 grader, nordlig flau vind og delvis skyet.
  • Rv. 9 Hovden–Haukeli: Åpent. Snø- og isdekke.
  • Rv. 13 Vikafjellet: Kolonnekjøring på grunn av uvær.

For øvrige strekninger, se Vegvesenets oversikt her.