Hopp til innhold

Flere hundre møtte opp på årets kvinnemarsj i Bergen

Omtrent 400 mennesker møtte i dag opp på Festplassen i Bergen for å vise sin støtte til kvinnemarsjaksjonen, som ble arrangert for første gang i fjor.– #Metoo-debatten viser at fokus på kvinners rettigheter er minst like viktig i år som i fjor, sier Mailiss Solheim.

Kvinnemarsj i Bergen 2018

KVINNEMARSJ: Ca. 400 møtte opp under årets kvinnemarsj som fokuserte på #metoo og rettssikkerhet for kvinner.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

I dag er det ett år siden den verdensomspennende aksjonen, Women's march ble arrangert som en motreaksjon til Donald Trump sin presidentinnsettelse. Hovedtema for aksjonen i år er #metoo og rettssikkerhet for kvinner.

– Vi ønsker å aksjonere mot en av verdens mektigste menn som bruker retorikk mot kvinner som er helt forferdelig, samtidig som vi vil ta debatten om hva som kan gjøres for å hindre seksuell trakassering, sier medlem av arbeidsutvalget til Women's march Bergen, Mailiss Solheim.

Verdensomspennende aksjon

Det er Women's March aksjoner over hele verden både i dag og i morgen. Utenfor USA er det nå 124 markeringer i minst 47 land i Afrika, Australia, Asia og i Europa.

– I morgen arrangeres aksjonen i Oslo, hvor 3000 nå er interesserte og klar for morgendagen. Stavanger marsjerer også, sier Brit-Agnes Sværi, initiativtager og leder av Women's March Norge.

Kaja Meek Olsen var en av dagens appellanter i Bergen, hun snakket om hvordan det er å være hørselshemmet kvinne i forbindelse med seksuell trakassering.

– Som hørselshemmet er man med i et svært intimt miljø, det gjør at vi kan bli en sårbar gruppe fordi det ikke finnes noe godt varslingssystem for oss. Hvis jeg skal til psykolog eller til politiet er jeg avhengig av en tolk, noe som ikke alltid lar seg gjøre, sier Meek Olsen.

Kaja Meek Olsen, medlem av Sosialistisk ungdom

AVHENGIG AV HØRENDE: Kaja Meek Olsen mener det bør opprettes bedre varslingssystemer for døve, slik at det blir lettere for dem å varsle om seksuell trakassering.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Mailiss Solheim mener aksjonen er helt på sin plass i kjølvannet av #metoo-debatten.

– Debatten har fått et enormt momentum, og det er viktig at vi fortsetter å snakke om seksuell trakassering. Det er mange historier som aldri blir synlige, enten fordi kvinnene ikke tør å si ifra, eller fordi det ikke finnes noe rom for å si ifra, sier Solheim.

– Forhåpentligvis vil vi sitter igjen med før og etter #metoo

I fjor var det rundt 600 som møtte opp for å tale kvinners sak. I dag var oppmøte omtrent halvert.

Mailiss Solheim, medlem av Women's march Bergen

MYE FØLELSER: Mailiss Solheim, medlem av Women's march Bergen tror #metoo-debatten har vekket mye følelser hos folk, og mener det er mye av grunnen til at folk har møtt opp på dagens aksjon.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Jeg tror det handler om at Trump-innsettelsen skapte enormt engasjement i fjor. Men det er ikke tvil om at også #metoo har vekket mye følelser hos folk, rundt 400 oppmøtte er vi veldig fornøyd med, sier Solheim.

Lise Rakner var en av dem som møtte opp for å vise sin støtte til aksjonen. Hun mener at det er viktig å aktivt vise sitt engasjement.

– Ting endrer seg først når man snakker om det og viser at man er engasjert. Vi må vise at det ikke er den type normer som vi har sett i #metoo-debatten som vi står for, sier Rakner.

Deltakere på Women's march- aksjonen 2018

VISER STØTTE: F.v.: Rikke Vittersten, Anna Birkeland, Lise Rakner og Siri Gloppen.

Foto: NRK / NRK