NRK Meny
Normal

Flere byer snuser på Bybanen

- Suksess i Bergen vil gi baneboom i resten av Norden, mener kollektiveksperter.

Bybanen i Bergen

FØLGES MED ARGUSØYNE: Representanter fra flere land var på plass på tirsdagens åpning.

Foto: NRK

Midt i trengselen under bybaneåpningen på Festplassen tirsdag stod en finsk kommunalråd og betraktet de nye sporvognene med stor interesse. Mikko Laksonen representerer miljøpartiet De Grønne i Åbo, en av to finske byer som ser på liknende kollektivtransport-løsninger.

Mikko Laksonen

FINSK BESØK: Mikko Laksonen fra Miljøpartiet De Grønne fulgte åpningen i Bergen tirsdag.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Har fulgt arbeidet i flere år

- Det som skjer i Bergen er veldig viktig for oss, ettersom byen her er omtrent like stor som Åbo-regionen. Vi har fulgt planarbeidet i mange år, og vi synes konseptet med Bybanen er veldig bra, sier Laksonen til NRK.no.

MER OM ÅPNINGEN: Se bildene fra festen

Les alt om Bybanen i Bergen!

Den danske byplanleggeren Helle Søholt tror en suksess i Bergen fort kan føre til en rekke andre liknende baneløsninger rundt om i Norden. Men hun understreker at suksessen avhenger av et fullverdig banetilbud for hele byen.

- Når Bergen først har tatt på seg ledertrøyen, så ligger det også et press på byen om å fullføre løpet, sier Søholt.

LES OGSÅ: - Bybanen må bygges ut raskere

Økte med 50 prosent

I Danmark viser erfaringer fra København at baneløsningen kan føre til betydelig vekst for næringslivet langs traséen. Siden åpningen i 2002 har også antallet personer som reiser kollektivt økt med hele 50 prosent.

Mikko Laksonen håper på liknende effekt i Bergen, og med tiden også i Åbo og Tampere. Han vet også at en rekke byer i Sverige og Danmark spent følger med på det som skjer i Bergen. I Århus har en allerede fått løfter om statlig finansiering, og planleggingen er også i gang i Odense.

- En ting er at en bane lokker folk til å reise kollektivt. Noe helt annet er at det vil gi hele byen et løft, ved at flere folk kommer til sentrum for å handle, sier finnen.

Se «Bybanen minutt for minutt»:

Video Sletten stasjon