NRK Meny
Normal

Fisket for 1,5 milliarder mer i 2014

Norske fiskere hentet opp fisk for over 14 milliarder i fjor. Fra både fiskere og fiskemottak langs kysten meldes det om rekordfangst – og rekordomsetning.

Skreifiske januar 2015

FIKK MER FOR FISKEN: 11.000 norske fiskere tok opp omtrent like mye som året før, men tjente mer. Her er skipper Trond Dalgård og Jan Gunnar Johansen på skreifiske i Senja torsdag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Norske fiskere fisket omtrent like mye som året før, men tjente mye mer penger i 2014. Verdien på all fangst fra norske fiskefartøy økte med 1,5 milliarder kroner i fjor, viser ferske tall fra Fiskeridirektoratet.

Norske fartøy fisket 2,3 millioner tonn fisk og skalldyr i løpet av året i fjor, noe som betyr at det ble tatt opp verdier for totalt 14,2 milliarder kroner fra havet.

Det merkes godt hos fiskemottakene.

– Det ble et rekordår for vår del. Vi økte omsetningen vår i fjor med 96 millioner kroner, sier direktør Magnar Aasebø i Vestnorges fiskesalgslag, som styrer fiskemottakene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Fiskar Harald Strønen

REISER NORD: Som mange andre drar Harald Strønen fra Hordaland til Lofoten for å fiske torsk. Han hadde sitt beste fiskeår i fjor.

Foto: Anders Ekanger / NRK

LES MER: Færre fiskere tok mer fisk i fjor

Søker lykken i nord

Fisker Harald Strønen fra Os er en av dem som lever godt på god fangst. I helgen dro han ut med fiskeskøyten sin, med kurs nordover mot Lofoten.

Det er femte året på rad at han drar på lofotfiske, og motivasjonen er på topp etter fjoråret: I 2014 fikk han nemlig mer lofottorsk enn noen gang.

– Det var nok en 25 prosent økning fra året før, forteller han.

Hør reportasjen fra fiskebåten til Harald Strønen:

Det er ved mottakene i Nord-Norge at det meste av Lofottorsken kommer inn. Fiskemottakene i nord melder også der om det beste året noensinne: Over 400.000 tonn torsk ble tatt imot fra norske skøyter i Nord-Norge.

Magnar Aasebø

REKORDÅR: Magnar Aasebø i Vestnorges Fiskesalgslag fikk tidenes omsetningstall i fjor.

Foto: Asgeir Jens Reksnes / NRK

Det er 15.000 tonn mer enn 2013, som fra før var et rekordår for mottakene i nord.

LES OGSÅ: – Lønnskrav vil kvele fiskeindustrien

Prisøkning på én milliard

Men det er først og fremst prisen på torsken, og ikke økt fangst, som gir den gode omsetningen for spesielt torskefiskere i fjor.

Fiskeridirektoratet sine tall viser at fangsten av torskeartet fisk lå omtrent på samme nivå som året før. Men på grunn av prisøkning for flere av artene steg verdien på fangsten med vel én milliard kroner i 2014.

Med mer penger for samme fiskemengde, kan mange fiskere dermed utover våren levere regnskap med svært godt resultat. Harald Strønen tør ikke håpe på et like bra 2015.

– Det var torskemengdene som gjorde at det ble så bra. Jeg ser ikke for meg et slikt år som i fjor.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik