Forskning viser at 50 prosent av det som kastes etter at fiskefileen er skåret ut, egner seg som middagsmat.
God smak
Tidligere har avfallet eller biproduktene blitt brukt i dyrefor, men nå kan Kristin Lauritzsen på Fiskeriforskning i Tromsø fortelle om nye, oppsiktsvekkende resultater.
Hun omgjør nemlig avskjæret til råstoff som kan spises av mennesker.
- Godt smaker det også, sier Lauritzen. Fiskerburger eller fiskepizza er produkter disse delene av fisken passer godt til, sier hun.
Fiskeslo kan i fremtiden ende på middagsbordet. Foto: Norges Forskningsråd.
Verdifull tileggsproduksjon
På Sotra utenfor Bergen driver Marine Bioproducts forsøk og produksjon når det gjeld bruk av fiskerester som menneskemat.
Forskingsansvarleg Kjartan Sandnes sier de kan bruke alle deler av fisken til menneskemat.
- Ser vi litt frem i tiden kan dette være en verdifull tileggsproduksjon ved lakseslakteriene, sier han.
Foreløpig er det først og fremst hodene og ryggavskjæret som blir brukt. Innmaten er man mer forsiktig med til som menneskemat.