Fire rumenske familiemedlemmer tiltalt for sexsalg i Bergen

To kvinner og to menn er tiltalt for å ha lagt til rette for at rumenske kvinner kunne selge seg på gaten. Det er usikkert om rumenerne vil dukke opp i rettssaken.

Prostituerte kvinner på Lido-hjørnet i Bergen

HALLIK: De fire rumenerne skal være del av samme storfamilie. De står tiltalt for å ha drevet hallikvirksomhet for flere rumenske kvinner. Dette bildet er tatt ved Lido-hjørnet i Bergen sentrum og det påpekes at dette er et illustrasjonsbilde. Det er uvisst om kvinnene på bildet er involvert saken.

Foto: Anette Berentsen / NRK

I en periode på syv måneder fra mars til oktober 2015 skal de tiltalte ha drevet hallikvirksomhet for flere rumenske kvinner.

De tiltalte skal, ifølge BT, være to søsken, som er onkel (32) og tante (38) for den andre tiltalte mannen (24). Den fjerde tiltalte er konen (25) til denne mannen.

Ifølge tiltalen skal de tiltalte ha:

  • Transportert kvinnene til kunder og vært kontaktperson mellom kvinnene og kunder.
  • Bistått med pengetransaksjon fra prostitusjonen.
  • Holdt oppsyn med kvinnene på gaten.
  • Skaffet kvinnene husrom og på andre måter lagt til rette for at kvinnene kunne prostituere seg.

Se Brennpunkt-dokumentaren om prostitusjon- og tiggermiljøet i Bergen her.

Uvisst hvor tiltalte er

Onkelen og tanten er i tillegg tiltalt for å ha stjålet et bankkort fra en mann i Bergen sentrum en natt i november 2014. Bankkortet brukte tiltalte til å kjøpe varer og ta ut kontanter i butikker og minibanker den påfølgende natten og dagen. Til sammen skal de ha stjålet 91.089 kroner fra bankkortet.

Sylvia Myklebust, Vest politidistrikt

POLITIETS TIDSBRUK: De tiltalte i saken ble pågrepet i oktober 2015. At tiltalen ikke ble tatt ut før nå skyldes en omfattende etterforskning, at de tiltalte forlot landet og lite kapasitet hos politiet, ifølge politiinspektør Sylvia Myklebust.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Politiet opplyser til NRK at ingen av de tiltalte er i Bergen. Det er uvisst hvor tre av de tiltalte er, mens politiet vet sikkert at en fjerde tiltalt ikke er i Norge. Likevel ønsker statsadvokaten å ha en rettssak.

– Det er usikkert om de vil møte. Vi kommer uansett til å begjære saken fremmet til behandling, uavhengig av om de møter eller ikke, opplyser statsadvokat Rudolf Christoffersen, som skal være aktor i halliksaken, til BT.

Rettssaken skal starte i Bergen tingrett 7. januar neste år.

– Erkjenner ikke straffskyld

Sammen med en femte rumener ble de fire tiltalte pågrepet på en campingplass i oktober 2015. Politiinspektør Sylvia Myklebust forklarer til BT at tidsbruken skyldes dårlig kapasitet, at det har vært en omfattende etterforskning og at de fire tiltalte på et tidspunkt forlot landet.

–Men for all del, vi skal ta litt skyld selv. På grunn av dårlig kapasitet har saken blitt liggende litt hos politiet, sier Myklebust til BT.

Advokat Miriam Kristine Grimstad er forsvarer for den 38 år gamle kvinnen. Hennes klient erkjenner ikke straffskyld, opplyser Grimstad.

– Dette har vært en fryktelig belastende sak, både for henne og hennes små barn. Det er over to år siden hun ble sluppet ut av varetekt, og saken har tatt lang tid, sier Grimstad til NRK.