Hopp til innhold

Ville du hatt denne i munnen i fire minutt?

I år fikk utrykningspolitiet en hurtigtest som skulle avsløre bilister som er ruset på annet enn alkohol, men testen tok for lang tid å utføre. Nå vil ikke politiet bruke den.

I år fikk utrykningspolitiet en hurtigtest som skulle avsløre bilister som er ruset på annet enn alkohol, men testen tok for lang tid å utføre. Nå vil ikke politiet bruke den.

Rus i trafikken

Hver dag gjøres det 100 000 kjøreturer i Norge av personer som er rusa på annet enn alkohol. Politiet har ventet lenge på å en hurtigtest som gjør det mulig å avsløre denne ruskjøringen i rutinekontroller.

– Det er ikke alltid like lett å se at folk er påvirket av rusmidler som er over grensen for det som er lov, Terje Oksnes i Utrykningspolitiet.

Testen avslører andre rusmidler

rus

RUSTEST: Testen som skal sjekke om bilistar er påverka av andre rusmidlar enn alkohol blir ikkje brukt.

Foto: Tina Slette / Wallce / Sletten

I fjor kom en ny lov som setter en «promillegrense» for bruk av 20 kjente rusmidler og medisiner.

– Lovverket for å kunne gjøre rutinekontroller er på plass. Nå mangler vi bare testen, sier Oksnes.

I år begynte politiet å bruke en test som enkelt kan avsløre om bilister er ruset på andre stoff enn alkohol, og valget falt på Oraltech III. Det finnes flere tester på markedet, men Oraltech III ble valgt fordi den skulle være mest nøyaktig.

All utrykningspoliti i Norge har brukt testen i år, men etter de første prøveturene har de skrinlagt testen.

Tok for lang tid

Grunnen til at testen ikke lenger blir brukt av politiet er fordi den tok for lang tid å utføre, ifølge politiet selv. Føreren må ha testen i munnen i fire minutter, deretter tar det seks minutter å få frem resultatet.

– Det føles ikke greit å rote så mye inne i munnen til personer som i utgangspunktet ikke har gjort noe galt, sier Oksens.

Oksens sier videre at poltiet syns testen tok for lang tid, og at det ble ubehagelig for tjenestemennene.

– Tjenestemennen følte at de plaget bilistene med testen. De følte at brøt intimgrensene til bilistene, forteller Oksens.

Finnes ikke alternativ

Grethe Fosse

GRETHE FOSSE: - Det er vanskelig å lese på folk om de er ruset

Foto: NRK

I mellomtiden blir synlig rusede sjåfører stoppet av politiet og UP. De vurderer ut fra førerens oppførsel om det er behov for blodprøve.

Grethe Fosse, legevaktsjef i Nordhordland, sier dette er langt i fra godt nok.

– Det er veldig vanskelig å lese på folk om de er ruset, og det finnes mange ulike rusmidler med ulike reaksjoner, sier Fosse.

Som lege i Lindås har hun opplevd hva rus kan gjøre i trafikken. De første to månedene av 2012 hadde kommunen to dødsulykker der rus var innblandet.

Det finnes ingen alternativ til rustesten. I dag er den eneste måten politiet vurderer om bilister er påvirket av andre stoffer enn alkohol på synlige tegn.

Folk er positive

En undersøkelse som ble utført på bilister som ble rustestet viste at bilførerene ikke hadde noe i mot den tidkrevende testen.

I undersøkelsen kom det fram at prøvegiverene er mer fokusert på jobben politiet gjør, og at bilistene selv var glad for å kunne bidra til at flere som kjører bil i ruspåvirket tilstand blir tatt.

– Det er overraskende. Vi har lagt vekt på at det å vente i flere minutter er en utilbørlig inngripen. Kanskje vi undervurderer hvor opptatt folk er av sikkerhet, sier Oksnes.

Hva syns du om å bli stoppet av politiet for en spyttprøve som tar fire minutter? Diskuter under